2.8° C
Предимно облачно
toggle

Световни и европейски шампиони мерят сили в международния турнир по канадска борба „Златен лъв” в Горна Оряховица

05 юни 2021
image

Над 100 състезатели мерят сили в трудневния международен турнир по канадска борба „Златен лъв“. Състезанието е част от спортния календар по повод избирането на Горна Оряховица за Европейски град на спорта. Турнирът се организира от Община Горна Оряховица, Българската федерация по канадска борба, СК „Локомотив 96“ – Горна Оряховица, който чества 25 години от основаването си. Клубът по армрестлинг в Горна Оряховица е първият в България.
Състезанието бе открито от кмета на Общината инж. Добромир Добрев. Щастлив съм да ви приветствам с добре дошли с Спортна зала „Никола Петров”. Нека турнирът да бъде един хубав спортен празник. Благодаря на Цветан Гашевски, че за 25 години в в клуба по канадска борба се изградиха десетки състезатели, които прославиха Горна Оряховица и България, поздрави присъстващите инж. Добромир Добрев.
Радвам се, че отново сме в залата, от която стартира нашия спорт. През всичките тези 25 години сме спечелили над 500 медала за България. Организацията на такъв турнир не е никак лесна, затова съм изключително благодарен на всички организатори – на Общината в лицето на инж. Добромир Добрев, на ръководството на клуба по канадска борба – в лицето на Цветан Гашевски. Надявам се тази идея да продължи през годините, каза Асен Хаджитодоров – Председател на световната федерация по канадска борба и председател на българска федерация по канадска борба.
Благодаря на всички, че след 10 години отново сме заедно на турнира „Златен лъв”. Нека най-добрият победи, обърна се към присъстващите Цветан Гашевски – 6 пъти световен шампион и 10 пъти европейски шампион по канадска борба, председател на СКА „Локомотив 96”. Специални благодарности той изрази към Пламен Димитров – европейски, балкански и световен шампион по канадска борба кат. 85 кг. Той е двигателят на това състезание, допълни още Цветан Гашевски.
На откриването на международния турнир присъстваха още Вероника Бонкова – европейска и световна шампионка по канадска борба, основателят на спортен клуб по канадска борба в Горна Оряховица инж. Димитър Милушев, Стоян Големанов – многократен европейски и световен шампион по канадска борба, притежател на интерконтинентален пояс. Специални плакети от клуба получиха инж. Димитър Милушев, кметът инж. Добромир Добрев и инж. Петя Богданова – директор на Общинско предприятие „Младежки дейности, спортни имоти и прояви”.
Всички присъстващи бяха поздравени от акробатите на СКА „Акро нова”, които в края на юни ще участват на Световното първенство в Женева, Швейцария, както и от балерините на балетна школа „Грация”.
В продължение на два дни публиката ще има възможност да наблюдава атрактивни двубои между едни от най-добрите състезатели по армрестлинг. Сред участниците са горнооряховчаните Пламен Димитров – европейски, балкански и световен шампион по канадска борба кат. 85 кг., Недалин Христов - втори на световно първенство за мъже и световен шампион за юноши в категория 85 кг. и Марин Пейчев – европейски и световен шампион за хора с увреждания. За турнира в Горна Оряховица пристигат още многократният европейски и световен шампион в кат. 100 кг. Йордан Цонев, европейският и световен шампион в кат. 75 кг от Благоевград Валентин Господинов, Георги Цветков от Банско – европейски шампион в тежка категория. Петима грузински състезатели ще се включат в надпреварата за най-силни мъже, а сред тях е европейския и световен шампион в лека категория Левани Погосяни. Сили в двубоите ще премерят и медалисти от националния отбор на Република България.
Днес се провеждат срещите в различни категории – лява ръка. В неделя са срещите – дясна ръка в различните категории.
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени