2.8° C
Предимно облачно
toggle

Театрали от община Горна Оряховица с множество награди от Националните празници на любителския театър в Кортен

05 юни 2023
image

С множество награди се завърнаха четири театрални колектива от различни селища на община Горна Оряховица от XVIII-то издание на Националните празници на театъра Кортен 2023 година. Форумът се проведе от 31 май до 4 юни и публиката имаше възможността да изгледа общо 13 театрални постановки. Спектаклите бяха оценявани от жури в състав Гергана Пирозова - театровед и актрисата от Народния театър „Иван Вазов” Вяра Табакова.
С първа награда за спектакъл бе удостоена постановката „Харолд и Мод“ от Колин Хигинс на театралната трупа при НЧ „Христо Козлев – 1883“ – Долна Оряховица. Режисьор на спектакъла е Лиляна Иванова. Отличия за актьорско майсторство получиха Йорданка Тихчева за ролята на Мод и Галин Жеков за превъплащението му в Харолд.
Награда за режисура на кметство Кортен получи „Вампир“ на Антон Страшимиров с режисьор Милен Димитров. Постановката бе представена от театралите на НЧ „Иван Вазов – 1893“ – Първомайци. Това бе и спектакълът, с който започна театралният маратон в Кортен. За актьорско майсторство бяха отличени Драгомира Маркова за ролята й на Марковица, Пенка Станчева, за Малама, Йоанна Георгиева, която се превъплати във Вела и триото Ганка Попиванова, Росица Михайлова и Стилянка Янкова за ролите на бабите в постановката „Вампир“.
Отличието на името на Севелина Гьорова за най-оригинално поднесен спектакъл получи „Професия поканен“ по Луиджи Скарначи и Ренци Тарабузи на театралите от НЧ „Съединение – 1888“ – Драганово. Постановката е под режисурата на Георги Василев. За актьорско майсторство бяха отличени Славчо Пенев за ролята на дядо Симоне и Марин Велчев като Никола Цибор.
С отличие за актьорско майсторство са и Красимир Ненов за ролята му на Жорко и Петя Георгиева за изпълнението й на Лисичкова в постановката „Женитба с препятствия“ на Самодеен театрален състав „Нашенци“ при НЧ „Звезда – 1905“ – Правда.
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени