2.8° C
Предимно облачно
toggle

Три световни титли и куп призови места за балет „Калина“ от Dance World Cup в Португалия

14 юли 2023
image

С три световни титли и още куп призови места завоюваха артистите от Балет „Калина“ при НЧ „Напредък – 1869“ от Dance World Cup в Брага, Португалия. Горнооряховският отбор от 9 момичета в различни възрастови групи, участва в световните финали по танци за 2023 г., състезавайки се най-добрите световни школи. В мащабния танцов шампионат, който се проведе от 30 юни до 8 юли са премерили сили 7500 танцьори от 55 държави. Това прави събитието второто най-голямо състезание след летните олимпийски игри, коментира след завръщането от Португалия ръководителят на горнооряховската школа Калинка Генчева.
Балет „Калина“ се представи с 26 танца в различните категории. Всяко дете се състезаваше с по 70-80 танцьори в категория, затова получените оценки са много висока оценка за нас. Дори и класиране в топ 10 е много добро представяне при тази конкуренция, коментира още Калинка Генова. Равносметката от представянето в Брага е: 1 място и световна титла за Йоана Василева - мини соло контемпорари; 1 място и световна титла за трио мини лирикъл и контемпорари за Дария Стайкова, Каролина Боева и Йоана Василева; 1 място и световна титла дует сеньори контемпорари за Росиана Токмакчиева и Габриела Мерджанова. Останалите отличия за момичетата от „Калина“ са: 3 място дует джуниър контемпорари за Габриела Мерджанова от Балет „Калина и Ванеса Калчева от „Калиопе денс“ – Бургас; златен плик в топ 10 за Вивиан Бонева в стил джаз деца и финал в уникалния Теотро Циркус. Златният плик дава възможност на Вивиан да се включи в два мастър класа и един в Манчестър. И призовете не спират до тук: 4 мяасто мини дует стил шоу денс за Йоана Василева и Каролина Боева; 5 място сеньори лирикъл за Росиана Токмакчиева; 7 място акро денс за Каролина Боева; 7 място характерни танци за Ивана Кабакчиева; 8 място характерни танци за Йоана Василева; 9 място за Вивиан Бонева в стил джаз след финал; 10 място в характерни танци за малката група за изпълнение на „Унгарски танц“.
В крайното класиране България е на 5 място от 55 държави. Децата се представиха уникално. Така, въпреки, че българският отбор не беше с много участници, доказахме, че всъщност броят им няма значение, когато танцьорите ни са уникални. Изключително високо бяха оценени и хореографиите на Денислав Иванов, който е двукратен световен шампион. На гала концерта в Театро Циркус те бяха обявени като най-впечатляващи. Също тогава с гордост чухме и българския химн цели 3 пъти, сподели още Калинка Генова. Ръководителят на школата изрази благодари на Денислав Иванов за поставените хореографии, както и за Росиана Токмакчиева и Габриела Мерджанова, които освен да тренират, са работили много и с по-малките момичета от балета. Благодаря и на хореографките Калина Кръстева в стил характерни танци и Катя Тошева – специалист по индийски танци. Благодарности и за Калина Бонева, която направи уникалните костюми за всеки танц. Големи благодарности и за родителите на децата, които бяха до нас и ни помагаха с каквото и както могат. Не на последно място изразяваме и нашата признателност и големи благодарности към спонсорите: Община Горна Оряховица, НЧ „Напредък – 1869“, „Ден и нощ“ ООД, „Захарни заводи“ АД, Сребърна бижутерия „Ефект силвър“, БДЖ – клон Горна Оряховица. Благодарим ви от сърце, че сбъднахте мечтите на децата, обърна се към всички, помогнали да се случи участието в Брага Калинка Генова.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени