2.8° C
Предимно облачно
toggle

Трима са тазгодишните носители на званието „Почетен гражданин на Община Горна Оряховица“

30 май 2022
image

Акад. проф. д. ист. н. Васил Николов, арх. Йордан Карастоянов и Йордан Димитров са тазгодишните носители на званието „Почетен гражданин на Община Горна Оряховица“. Отличията бяха връчени на тържествената сесия на Общинския съвет по повод Празника на града.
Акад. проф. д. ист. н. Васил Николов е преминал целия си досегашен професионален път на археолог-праисторик в Националния археологически институт с музей на БАН – от 1984 г. до днес. От януари 2017 г. до януари 2021 г. е заместник-председател на Българската академия на науките. През октомври 2021 г. е избран за академик на БАН.
Роден е през 1951 г.Основното си образование получава в Първо основно училище „Иван Вазов“ в Горна Оряховица, а средно – в Политехническа гимназия „Георги Измирлиев“. През 1976 г. завършва СУ с профил „Археология“, а през 1982 г. защитава първата си докторска дисертация. От 1991 г. до 1993 г. е стипендиант на фондация „Александър фон Хумболт“в Университета на Саарланд, Саарбрюкен, Германия.
Акад. Николов има богат теренен археологически опит, който му позволява да развие методиката на проучването на праисторически селища и селищни могили. Разпознава и изследва нов тип праисторически обекти на балканите, а именно неолитните и халколитните ямни светилища.
Сферата на научните му интереси обхваща новокаменната, каменно-медната и ранната бронзова епоха (VІ – ІІІ хил. пр. Хр.) в българските земи, северозападна Мала Азия и Югоизточна Европа. Автор е на 14 самостоятелни и колективни монографии и на над 350 статии и студии в български и чужди научни издания.
Не малък е приносът му към историята на Горна Оряховица. В сборника Студентски проучвания през 1975 г. е описано неолитно селище в Горна Оряховица. То е било разположено на терена, върху който е построена Гимназията и супермаркета. Датира от края на VІ хилядолетие пр. Хр. И е най-ранното селище на територията на общината. Неизвестно до 1974 г., когато случайно Васил Николов го установява по археологически материали в изхвърлената при строежа на супермаркета пръст. Тогава той е студент ІІІ курс и подготвя и публикува в сборника Студентски проучвания статия с намерените находки. През 1985 г. с учителя си по география  и история от Гимназията подготвят малка книга с богата информация за историята на района, както и за историята на Горна Оряховица до ново време.
Като председател на Съвета за теренни проучвания и директор на Националния археологически институт и музей – БАН, съдейства за започване на редовни археологически проучвания на крепостта Ряховец.
Посмъртно със званието „Почетен гражданин“ бе удостоен арх. Йордан Карастоянов. Роден е през 1922 г. в Поликраище, а гимназиалното си образование получава в Горна Оряховица. Завършва ВИАС в София. До 1984 г. е главен архитект на Община Горна Оряховица. През този период градът придобива нов съвременен облик. Арх. Карастоянов е проектант на парк „Никола Петров“ и в съавторство - скулптурната фигура на
Никола Петров – площада на Горна Оряховица. По негов проект е изграден Районен универсален магазин, участва в идейния проект на ГУМ. В сътрудничество с авторски колективи и проектантски групи са проектирани и изградени сградите на Киното, хотел „Раховец“, вила „Раховец“, сградата на панорама, летния театър, оформлението на парк „Христо Ботев“, старата сграда на Общината и др. Жизненият път на арх. Карастоянов приключва през 1999 г.
Третият носител на званието – Йордан Димитров е роден през 1933 г. в с. Нова Върбовка и макар да не е кореняк горнооряховчанин, записва завинаги името си в културната история на града. През 1958 г. идва в Горна Оряховица, където е назначен за директор на тогавашния Пионерски дом. Година по-късно открива първата пионерска картинна галерия в България с оригинални платна на именити български художници. Тези творби по-късно стават основа за откритата по негова инициатива през 1973 г. градска художествена галерия. На 21 октомври 1962 г., заедно с преподавателите Димка Атанасова и Илия Константинов, създават музейна читалищна сбирка. Това е и датата, която поставя началото на музейното дело в града, чиято 60-годишнина отбелязваме през 2022 г.
Най-трудно постижимата цел, която Йордан Димитров си поставя, остава изграждането на градски исторически музей в Горна Оряховица, който да приеме и надгради създадената читалищна сбирка. Голямата му мечта се сбъдва на 2 юни 1973 г. – на ул. „Антим І“ отваря врати Градският исторически музей, където се помещава и до днес. Усилията на Йордан Димитров са отличени с орден „Кирил и Методий“ ІІ степен.
Трима са наградени за принос в сферата на образованието и науката. В тази категория е отличен Блажо Блажев - старши начален учител в СУ „Георги Измирлиев“. Той има 37 години стаж. Професионалният му път като учител започва в с. Янтра, минава през ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Поликраище, а в момента е учител в Гимназията. Участва в редица благотворителни инициативи, прилага иновативни методи и подходи в обучението на учениците.
За принос в сферата на образованието е отличена и Емилия Косева. От 1985 г. работи като учител по български език и литература в различни горнооряховски училища. От 1992 г. е преподавател в ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“. Под нейно ръководство се издава училищен вестник, работят клубовете „Да съхраним българския дух“, „С българското в сърцето“, „Слово“, „Славянско единство“. През 2022 г. се навършват 30 години от основаването на клуб „Багатур“, през който са преминали 7 поколения родолюбци на възраст от 5 до 19 години.
Отличена в сферата на образованието е и Валентина Маринова - учител по изобразително изкуство в СУ „Вичо Грънчаров“. Новаторският й дух на преподаване, провокира и мотивира интереса на учениците към предмета изобразително изкуство. В работата си използва интерактивни методи и нетрадиционни похвати, с които стимулира творческото мислене на децата. Мотивира ги да участват в различни инициативи. Под нейно ръководство учениците постигат призови места в различни конкурси.
За принос в развитието на културата е отличен Милко Марков. Роден е през 1947 г. във Велико Търново, но детството му преминава в Първомайци. Първите си опити в сферата на изкуството прави в сатирата на 16 години, а на 17 г започва да пише есета. От тогава до днес се занимава активно с обществена дейност. През 2007 г., когато е на 60 години, издава първата си стихосбирка. След пенсионирането си активно се занимава с краеведска дейност, пише и издава книги.
С награда за принос в сферата на здравеопазването бе удостоена д-р Евелина Димитрова. От края на 1959 г. до 1993 г. е част от колектива на Транспортна болница в горна Оряховица – 3 години като ординатор във вътрешно отделение, , а след това като завеждащ очен кабинет. Д-р Димитрова работи активно в продължение на 55 години – от 25 до 80-годишна възраст, като 52 години от професионалния й път са посветени на живота и здравето на жителите на Горна Оряховица и околността.
За принос в сферата на спорта е отличен старши треньорът и председател на ХК „Локомотив“ Йордан Димитров. Състезателната му дейност започва в този клуб още на 12 години, а на 16 г. преминава в ХК „Локомотив“ Варна, с който печели 2 шампионски титли, и 2 купи на България при юноши и младежи. 4 пъти е шампион на страната и носител на Купа България за мъже. На 20 години започва треньорската си кариера в ХК „Спартак“ Варна, а през 2016 г. се завръща в ХК „Локомотив“ като старши треньор. Под негово ръководство отборът записва десетки победи. От 2021 г. поема националния отбор на България за юноши до 18 г.
За принос в сферата на икономиката тази година е отличен Стефан Шоселов. По професия е медик, а от 33 години работи в частния бизнес. В момента оглавява структурата на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България в гр. Стара Загора. Участва в много европейски програми и проекти с цел производство на високотехнологични продукти. През последните няколко години изгражда и собствени търговски паркове (ритейл паркове) в различни гарадове на страната. Инвестира в изграждането на Ритейл парк – Горна Оряховица, в северната част на кв. „Пролет“, в който са открити над 100 работни места. Към търговския обект са включени 4 от най-популярните търговски вериги, открит паркинг и подземен гараж. До момента на територията на общината подобен търговски обект не е изграждан.
За принос в социалната сфера бе награден Петър Благинов – член на УС на фондация „Център промяна“ в Горна Оряховица. През 2011 г. заедно с баща си пастор Христо Благинов и пастор Стоян Стоянов основават център „Промяна“, в който и до днес намират помощ хора в неравностойно положение, останали без дом по различни причини. В продължение на 8 години координира дейността на центъра и е управител на организацията. Използва контактите си с различни хуманитарни организации, за осигуряване на помощ за болницата, социални домове и отделни хора, нуждаещи се от подкрепа. В момента работи към християнска хуманитарна организация и ръководи проекти в кризисни точки по света.
Гости на тържествената сесия бяха заместник-председателят на 47-то Народно събрание Росица Кирова, народните представители Димитър Николов, д-р Костадин Ангелов, Йордан Терзийски, Цвета Галунова, Областният управител людмила Илиева, заместник-областният управител Огнан стоянов, Великотърновският митрополит Григорий, инж. Даниел Панов - кмет на Велико Търново и председател на НСОРБ, кметове, председатели на общински съвети, ръководители на институции.
След тържествената сесия на пл. "Георги Измирлиев" бе издигнато знамето на Горна Оряховица. Празничен благослов към горнооряховчани и жителите на общината отправиха Великотърновският митрополит Григории и отец Зоран Мамучевски. Горнооряховчани бяха поздравени и от кмета на Общината инж. Добромир Добрев. Богатството на всеки град са хората. Горнооряховчани са трудолюбиви, упорити, гостоприемни и добросърдечни. Затова градът ни е богат и духът горнооряховски е съхранен през вековете, каза в словото си инж. Добрев.
Официалната част завърши с изпълненията на Кристина Енчева и Алекс Карабоев, възпитаници на Вокален състав "Music sounds" с вокален педагог Стела Дойкова. 
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени