2.8° C
Предимно облачно
toggle

В Горна Оряховица бе почетена 149-та годишнина от рождението на Атанас Буров

30 януари 2024
image

Ръководство на Общината почете 149-та годишнина от рождението на бележития горнооряховчанин и Почетен гражданин на Горна Оряховица Атанас Буров. На честването присъстваха заместник-кметовете инж. Анелия Христова, Петя Иванова и Даниел Божанков, както и секретарят на Общината Габриела Шилкова.
Пред паметника на българския финансист, филантроп, дипломат и политик бяха поднесени венци и цветя от името на кмета на Общината Николай Рашков и от името на председателя на Общинския съвет Огнян Стоянов, от ПГЛПИ „Атанас Буров“, като и от Фондация „Атанас Буров“. Цветя бяха поднесени и ПТГ „Васил Левски“, СУ „Вичо Грънчаров“, от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Съюза на ветераните от войните, от политически партии, обществени организации и граждани.
Пред присъстващите на честването бяха припомнени важни моменти от живота и делото на именития горнооряховчанин.
Атанас Буров е смятан за една от най-влиятелните фигури в българския политически живот през първата половина на 20 век.
Роден е в Горна Оряховица на 30 януари 1875 г. Учил е в родния си град и в Априловската гимназия в Габрово. Завършил е право и икономика в Сорбоната – Париж през 1903 г. После е учил в Швейцария и Англия. Владеел е до съвършенство няколко езика. Ръководил е финансовата група на Българската търговска банка. Бил е изтъкнат банкер, политик и държавник. Многократно е бил народен представител. Участвал е в основаването на Демократическия сговор, бил е един от лидерите на Народната партия. 
“Народният” съд през 1945 г. го осъжда на строг тъмничен затвор. После е интерниран в Дряново. През 1947 г. се застъпва против смъртната присъда над Никола Петков, вследствие на което е пратен на лагер. през 1952 г. е осъден отново на 20 г. затвор. Умира в затвора на 15 май 1954 г.
През 2000 г. с решение на Общинския съвет Буров е обявен за Почетен гражданин на Горна Оряховица.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени