2.8° C
Предимно облачно
toggle

В Горна Оряховица тържествено бе отбелязан Националния празник – 3 март

03 март 2022
image

Горнооряховчани и гости на града се включиха в честването на днешния Национален празник. Променливото мартенско време не уплаши желаещите да дойдат в центъра на града и да празнуват заедно 144-та годишнина от Освобождението на България. Настроение към празничния ден добавяха и стотиците знаменца бяло, зелено, червено, които общинското ръководство бе осигурило за гражданите.
Тържественият ритуал започна с издигане на националното знаме на пл. „Георги Измирлиев” от заместник-кмета на Общината Григор Минков и председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов.
Днес никой не иска от нас саможертва или велики дела, а просто да знаем историята и имената на героите си – хайдути, въстаници, революционери, книжовници, будители. От Горнооряховска община в Българското опълчение се записват 240 смели мъже, а знамето, ушито от ръцете на наши съгражданки, се развява в най-лютите боеве при Шипка и Шейново, припомни в празничното слово заместник-кметът Григор Минков. Той поздрави всички горнооряховчани от името на кмета инж. Добромир Добрев.
Пред паметника на Георги Измирлиев бяха поднесени венци и цветя от името на кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от името на Областния управител на област Велико Търново, от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, от военно формирование 22 790, от общинските организации на военноинвалидите, офицерите и сержантите от резерва, от Съюза на пенсионерите в Община Горна Оряховица, политически партии, обществени организации и граждани.
След официалната част, празничната програма продължи с изпълнения на Фолклорна компания „Сидер войвода“ и Клуб за народни хора „Фолклорна броеница“ при НЧ „Братя Грънчарови- 2002“, а площад „Георги Измирлиев” бе огласен от фолклорни песни в изпълнение на сестрите Мария и Магдалена Филатови. Пред сградата на Общината се изви хоро, в което се включиха и много горнооряховчани, дошли на празника.
Чествания по повод 144 години от Освобождението имаше и в селищата на общината. Част от населените места се присъединиха към националната инициатива „Пробуждане с хоро“.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени