2.8° C
Предимно облачно
toggle

В Горна Оряховица започна петото издание на Международния младежки фестивал "Славянски звън""

01 април 2024
image

Изкуството и творчеството винаги създават неповторима обстановка и оставят трайна следа. Това каза горнооряховският зам.-кмет Петя Иванова при официалното откриване на петия Международен младежки фестивал „Славянски звън“, който започна в Зала 1 на Общината.
 Горна Оряховица е партньор на тазгодишното издание на форума. От името на общинското ръководство Петя Иванова пожела на всички участници  успешно представяне,  на журито – обективност, а на зрителите – да се насладят на изкуството.
Повече от 60 млади таланти ще се изявят на сцената в двата фестивални дена, на които Горна Оряховица е домакин. Те са от България, Испания, Беларус и Мекадония, разпределени са в три възрастови групи.
Модулите в рамките на фестивала са „Музика” (пиано, цигулка, класическа китара, класическо пеене, джаз и рок пеене, народно пеене), „Изобразително изкуство”, „Театър”, „Танц” (модерен танц и фолклорен танц), „Късометражно кино”.
В журито влизат редица именити артисти. Сред тях е родената в Мадрид и живееща в малко селце в околностите му Ребека Лорбада. Тя е  визуален художник и илюстратор. От двадесет години е творчески директор, дизайнер и илюстратор за световни компании.
През 2015 г. основава и две собствени модни марки.
Член на журито е тенорът Марчо Апостолов, възпитаник на  Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”.
Водещ солист на ДМТ „Стефан Македонски” – София, концертирал като солист и на Софийска филхармония, както и на оркестрите в Пловдив, Бургас, Сливен, Разград, Димитровград, Видин и Враца. Като солист на Държавния музикален театър и Националната опера участва в множество фестивални и международни прояви в България, Германия, Швейцария, Холандия, Франция, Люксембург, Гърция, Македония, Турция, Тайван и Япония. От 2019 г. е щатен преподавател към катедра „Музикално-сценично изкуство“. Има докторска степен по „Музикознание и музикално изкуство”.
Журира и проф. д-р Елена Каралийска-Тръпкова, която е завършила на НМА ,,Проф. Панчо Владигеров” в класа по пиано на проф. Лиляна Антова. Работи във Вокалния факултет на Националната музикална академия от 1990 г. От 2017 г. е доцент по камерно пеене.
Жани Алатов е възпитаник на Българска Държавна Консерватория (днес НМА "Проф. Панчо Владигеров"), със специалност поп и джаз пеене, саксофон и пиано. Двадесет години е бил ръководител и музикант в група. Написал е музиката за спектакъла "Котаракът в чизми" на Варненския куклен театър, бил е музикален консултант и на други театрални постановки. Последните десет години работи като преподавател по вокално майсторство и музикални инструменти.
Мария Санчес е талантливата и очарователна цигуларка. Тя е част от международното жури на "Славянски звън" от самото създаване на конкурса. Мария е родена във Варна, където завършва средно образование по цигулка. На 17-годишна възраст започва работа в оркестъра на Елче/Аликанте. Усъвършенства обучението си в Кралската консерватория в Мадрид, в катедрата на Мануел Гилен и Педро Леон, където завършва с отличие.От 2000 г. е част от Оркестъра на радиото и телевизията в Мадрид, участва в записи на различни албуми с разнообразна музика и участва в различни музикални групи.
Член на журито е и композиторът Юри Димитров Стойков. Автор на музикални сигнали за Радио София, Радио Варна, Радио Шумен, Radio Chic (Торонто), за частни радиостанции и за БНТ; автор на театрална и филмова музика.
Лауреат на „Кристална лира“ за звук и звуков дизайн на Съюза на музикалните и танцови дейци 2022 г.
 
След Горна Оряховица домакин на кръг от международния фестивал ще бъде и Варна - на 18 и 19 април. Гала концертът на лауреатите ще се състои на 24 май в Двора на кирилицата край гр. Плиска.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени