2.8° C
Предимно облачно
toggle

В Поликраище посрещаха гости за Празника на плодородието „Ден година храни”

17 септември 2022
image

11 състава и индивидуални изпълнители, сред които и от област се надпяваха и надиграваха на Празника на плодородието „Ден година храни” в Поликраище. Празникът се организира от НЧ „Развитие -1884“, със съдействието на кметството и на Община Горна Оряховица. Целта е да се популяризират българските традиции в зеленчукопроизводството и градинарството в съчетание с народните песни и танци.
Празникът е проведен за първи път през 2007 г. Екипът на читалището, подкрепен от Общината и Кметство Поликраище, успя да го съхрани дори в трудните години на пандемията. Тогава, макар и онлайн, организаторите продължиха да разказват и дообогатяват историята на местните градинари, учили цяла Европа на отглеждането на зеленчуци. 
Гост на празника бе кметът на Общината инж. Добромир Добрев. Този празник вълнува, не спирайте да пазите българското, обърна се днес към организатори, участници и гости инж. Добрев. Все така да обичаме и да се грижим за земята, пожела и кметът на Поликраище Марин Тодоранов.
На откритата сцена в центъра на селото бяха подредени и щандове с продукция на местни земеделски производители и пчелари, и на обреден хляб. Изложени бяха още и семена, зърно, продукти на зърнопроизводители. На щандовете имаше и сладкарски изделия, също представени по атрактивен начин
И тази година гостите имаха възможността да опитат от традиционната за Поликраище градинарска чорба, приготвена от майстор-готвача Тодор Кушев. Огромният казан къкреше от сутринта близо до откритата сцена. В него има лук, чушки, домати, карфиол, целина, магданоз, картофи, моркови, зелен боб, люти чушки и изобщо всички зеленчуци, които са в градината, казва майстор-готвачът, но не издава рецептата до край. За по-добър вкус, вместо традиционното фиде, се слагат дребни макаронени изделия. Рецептата е наследена от старите градинари, които преди много години емигрират в Унгария. Но най-важното за една хубава чорба е да е гореща, да е люта и да има кой да я хвали, споделя майстор-готвачът.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени