2.8° C
Предимно облачно
toggle

В първия есенен ден в Драганово посрещнаха гости за Празника на градинаря

23 септември 2023
image

С поднасяне на венец пред паметника на градинарите в Драганово започна Празникът на градинаря. Той се организира от кметството, НЧ „Съединение – 1888“, Клубът на пенсионера „Асен Разцветников“ и със съдействието на Община Горна Оряховица. Водосвет за здраве и плодородие отслужи отец Петър Маджаров, а след службата благослови даровете на земята, произведени от местните градинари. Специално място до сцената на празника бе отредено за знамето на Градинарското дружество „Свети Стефан”. Дружеството е едно от първите в страната. Основано е на 16 януари 1928 г. Под наименованието „Общо градинарско зеленчукопроизводително дружество „Свети Стефан”.
Гостите на празника бяха поздравени от кмета на селото Светослав Иванов, който припомни идеята за възникване на празника и за приятелски отношения и сътрудничество на Драганово с унгарския град Фелшьожолца, където са работили за прехраната си немалко драгановчани.
Празника уважи и кметът на Общината инж. Добромир Добрев. „Традициите в областта на градинарството и богатият опит за отглеждане на всички култури, характерни за България, са фактори, благодарение на които на нашата трапеза присъстват най-ценните дарове на земята. Споделям радостта Ви и пожелавам здраве, берекет, благополучие и добро настроение в празничния ден“, поздрави домакините инж. Добромир Добрев.
В празничния ден пред сградата на НЧ „Съединение-1888” бе разположено пъстро изложение на зеленчуци и плодове от местни производители, на обредни хлябове и мед. Изложени бяха и различни асортименти, произведени от майсторите кулинари. Всеки, който желаеше, можеше да си купи пресни зеленчуци, произведени от драгановските градинари.
В празничната програма взеха участие и самодейци от общината.
И тази година гостите на празника имаха възможността да опитат вкусна градинарска чорба, приготвена по традиционна местна рецепта от майстор готвача Ваня Каракушева.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени