2.8° C
Предимно облачно
toggle

В Първомайци отбелязаха Тодоровден с обиколка на имениците и мъжка сватба

04 март 2023
image

Рекорден брой участници се включиха тази година в отбелязването на Тодоровден в Първомайци. Празникът започна още сутринта с обиколка на имениците в селото, които не са никак малко. На Тодоровден в Първомайци празнуват над 50 именици, но младите мъже успяха да обиколят едва двайсетина. Колоритното шествие от каруци, натоварени с развеселени ергени, бе атракция и за случайно преминаващи през селото пътници и автомобили. На стадиона до ОУ „Елени Пелин“ ги очакваха много жители и гости на Първомайци, за да отпразнуват заедно Тодороводен. Доброто настроение с всички тях споделиха и кметът на Общината инж. Добромир Добрев, заместник кметовете Григор Минков и Стефчо Алипиев, кметове на селища от общината, общински съветници.
След празничната обиколка и гостуване в домовете на имениците, мъжете пристигнаха на стадиона в училището, където трябваше да се състои и „сватбената церемония”. Имаше опастност това да не се случи, тъй като "булката" за малко да се откаже. Но, все пак размисли и придружена от "медицинското лице" сестра Спринцовкова пристигна с най-гиздавата каруца за церемонията.
Дегизирани в сватбени одежди, бъдещото младо семейство Чехльови и кумовете им – семейство Кукуляшкови преминаха по червен килим до сватбения олтар. Там по традиция ги очакваше кметът на селото Ясен Янков, който тази година даваше наставление на новото „длъжностно лице“, което трябваше да извърши „бракосъчетанието” на младото семейство Чехльови. Както си му е реда, младоженците си размениха халки, вдигнаха сватбена наздравица и се разписаха в брачното свидетелство. По традиция, младото семейство разчупи и сватбената погача. И тъй като по-голямото парче отчупи булката, веднага стана ясно кой ще командва в къщи.
След гражданската церемония, булката и женихът бяха венчани и от свещеник – отец Самоходов. След венчавката, булката спази традицията и хвърли букета сред гостите.
След сватбената церемония младото семейство и всички гости бяха поздравени от младият фолклорен изпълнител Александър Денев. Имаше и традиционното булчинско хоро, а веселбата на стадиона в Първомайци продължи с различни забавления за гостите.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени