2.8° C
Предимно облачно
toggle

В СУ „Георги Измирлиев“ дадоха старт на Националната програма „Заедно в изкуствата и в спорта“

07 октомври 2022
image

С голям училищен празник в СУ „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица бе даден стартът на Националната програма „Заедно в изкуствата и в спорта“. Програмата на МОН цели да подпомогне формирането у учениците на умения за екипна работа, чрез участието им в колективни спортове и изкуства. Проектът е насочен към стимулиране на техните интереси, способности и компетентности. В направление „изкуства“ се подкрепя развитието на направленията музикално, танцово и театрално изкуство. А в направление „спорт“ се финансират отбори по волейбол, баскетбол и футбол.
За да споделят настроението с учениците, в Гимназията присъстваха Димитър Здравков, началник на кабинета на министъра на образованието, инж. Розалия Личева, началник на РУО – Велико Търново, зам. областният управител Петя Райкова, заместник-кметовете Григор Минков и Стефчо Алипиев, както и представители на спортни и културни институции, директори на училища, учители и ученици. За да споделят настроението с децата дойдоха и Антоанета Селенска - участничка в 3 олимпиади, световна рекордьорка за девойки и за жени, героите от САЩ – 94 Бончо Генчев – председател на Зоналния съвет на БФС – Велико Търново и Илиян Киряков – треньор в представителния отбор на „Етър“.
Празникът бе открит от заместник-кмета Григор Минков. Особена гордост е за нас, че Горна Оряховица е избрана да бъде домакин на събитието, с което да се даде старт на националната програма, сподели с присъстващите заместник-кметът и пожела успех на всички ученици и спортисти.
Поздрав от министъра на образованието предаде началникът на кабинета му Димитър Здравков. Каквото и да постигате, бъдете заедно. Изкуството и спорта ще ви дадат възможност да се дисциплинирате и възпитате, не само да се образовате в училище, а откривайки красотата и хармонията в изкуството и уменията и характера, които развива спорта да се изградите като достойни гражданина нашата държава, каза Димитър Здравков.
Особена чест е за нас, че Област велико Търново е една от шестте области, избрана да бъде открита националната програма. От 83 училища в областта, в 43 имаме създадени групи по програмата. В модул изкуства те са в 34 учебни заведения. В направление спорт са одобрени 37 училища, сподели с присъстващите началникът на РУО инж. Розалия Личева и пожела успех на всички екипи.
Присъстващите бяха поздравени и от зам.областният управител Петя Райкова.
След официалната част, гостите изгледаха специално подготвената програма, наситена с много музика, изпълнения на театрални групи, спортни демонстрации. Атракция за публиката беше приятелският футболен мач между отборите на СУ „Георги Измирлиев“ и ОУ „Св. св. „Кирил и Методий“, който завърши наравно при резултат 4:4. Най-аплодирана беше баскетболната среща между отборите на учителите и учениците на Гимназията. Публиката наблюдава изключително атрактивната игра и на двата тима, но в крайна сметка, опитът си каза думата и учителите надиграха своите възпитаници с 13:12.
След спортните атракции в небето полетяха цветни балони, а в училищния двор се изви българско хоро, което бе достоен финал на празника.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени