2.8° C
Предимно облачно
toggle

В СУ „Вичо Грънчаров“ откриха обучителен център за работа с деца

05 декември 2022
image

Обучителен център за работа с деца и превенция на противообществените прояви бе открит в Горна Оряховица. Центърът се намира в СУ „Вичо Грънчаров“. Изграден е съвместно между Община Горна Оряховица, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, РС ПБЗН и СУ „Вичо Грънчаров“. Обучителният център ще се ползва от деца от цялата община. В него те ще изучават как да предотвратяват кризисни ситуации и как да реагират, ако такива настъпят.
Гости на откриването бяха кметът на Общината инж. Добромир Добрев ,зам. кмета Григор Минков, гл. инспектор Александър Дамянов началник сектор „Публична осведоменост“ при Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – София, комисар Красимир Кръстев – директор на РД ПБЗН – Велико Търново, гл. инспектор Георги Тодоров – началник на РС ПБЗН Горна Оряховица, директори на детски и учебни заведения от общината.
Радвам се, че днес сме заедно, за да открием съвместния ни проект. Направихме го с много желание и труд за децата на Горна Оряховица. Благодаря за съдействието, обърна се към гостите директорът на училището Нели Атанасова.
Щастлив съм, че нашата дългогодишна идея за подобен център е вече факт. Работата тук ще бъде много полезна за младите хора, които ще се обучават, за да могат да реагират адекватно в различни ситуации, каза инж. Добрев и пожела успех на всички.
За нас превенцията е много важна, а това е един нестандартен начин да отделим за малко децата от компютрите и таблетите. В центъра те ще изучават как да реагират при различни бедствия и аварии. Това ще им бъде интересно и полезно, а защо не в бъдеще сред тях да има и наши колеги пожарникари, каза комисар Кръстев.
Началникът на РД ПБЗН, заедно с инж. Добрев и Нели Атанасова прерязаха лентата на новия обучителен център.
Идеята за проекта се ражда още преди около 3 г., но заради ковид пандемията е временно е замразен. Активната работа по реализирането на обучителния център започва след отпадането на ограниченията и отнема 2 месеца. В област Велико Търново подобен център има единствено в Балван, Елена и Павликени.
Центърът е насочен за деца на възраст от детската градина до завършване на средно образование. След 16-годишна възраст те могат да участват в доброволни формирования, за да бъдат от полза на обществото. Всички знаете, че превенцията е много важна. Не по-малко важно е да се влюбят в нашата професия, обясни и главен инспектор инж. Георги Тодоров.
В СУ „Вичо Грънчаров“ предстои да бъде открит още един обучителен център. Той ще бъде изграден съвместно с Районното управление на МВР в Горна Оряховица и официално ще бъде открит съвсем скоро.
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени