2.8° C
Предимно облачно
toggle

Вкусни гозби опитаха гостите на Празника на първомайския разсол

07 май 2022
image

За поредна година местни готвачи показаха кулинарни умения на Празника на първомайския разсол. Празникът бе организиран от кметство Първомайци.
Кулинарният хепънинг започна сутринта с приготвяне на гозбите и по обед над площада в селото се носеха апетитни ухания. В празника, освен домакините от Първомайци, по традиция се включиха и гости от Правда и Стрелец.
Благодаря ви, че съхранявате традициите в областта на фолклора и българската идентичност. Ентусиазмът ви е вдъхновяващ и мотивиращ. Бъдете здрави и предавайте това родолюбие на идните поколения и на младите, за да пребъде българското, каза кметът на Общината инж. Добромир Добрев при откриването.
Поздрав към присъстващите отправи и народният представител Димитър Николов, който им пожела тези празници да ни събират, а не да ни разделят. Кметът на Първомайци Ясен Янков също поздрави участниците и гостите на празника.
„Разсолът е традиционно ястие за Първомайци и се приготвя от агнешко месо. Готви се почти във всяка къща за сбора на селото, който честваме на Спасовден. Няма някаква особена тайна, просто трябва месото да е хубаво, разказа Янка Дрънкарева от Клуба на пенсионера в селото. Месото се разделя на порции, слага се в тавата и се залива със сос от запържено брашно и червен пипер, разредено с малко бульон. Добавя се дафинов лист, магданоз, черен пипер, олио и ястието се слага във фурната да се пече. Лесно е и е много вкусно”, разказаха местните кулинарки.
Освен първомайски разсол, гостите на празника имаха възможността да опитат още различни видове баница, сладкиши, кексчета, мъфини и др, приготвени от Клуба на пенсионера в Първомайци, колектива на ДГ „Здравец“ в селото, самодейците от местното читалище и гостите от читалището в Правда. Клубът на пенсионера от Стрелец пък се представи с качамак с маджун, баница от лопуш и пълнен заек.
На гостите бе раздадена и близо 100 литра агнешка чорба, приготвена от майсторките Димитрина Йосифова и Иванка Йовчева.
Кулинарният празник премина на фона на изпълненията на местни и гостуващи самодейци. Докато гозбите къкреха на печките, а гостите опитваха от кулинарните изкушения, фолклорни групи се надпяваха и надиграваха на импровизираната сцена пред читалището.
Гости на празника бяха още и заместник-кметът Григор Минков, Радка маркова – председател на Областния съюз на пенсионерите и Николина Костова – председател на общинската структура на пенсионерите в Горна Оряховица.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени