2.8° C
Предимно облачно
toggle

Второкласничките Анеса Обрешкова и Виктория Стефанова ще представят Горна Оряховица на националния кръг на състезанието „Буквоплет” в Панагюрище

16 март 2024
image

Анеса Обрешкова и Виктория Стефанова ще представят Горна Оряховица в националния кръг на състезанието „Буквоплет” в Панагюрище. Те като спечелиха първо и второ място в общинския кръг. Двете победителки са ученички от 2 „а” клас на СУ „Георги Измирлиев” с класен ръководител Славка Стефанова.
Общи 32 деца се включиха в общинския кръг на състезанието „Буквоплет“, което е българския вариант на английското Spelling Bee. Идеята за него е на „Лайънс клуб България” и на този етап е насочено към учениците от II клас.
В Горна Оряховица инициатори са СУ „Георги Измирлиев” и „Лайънс клуб Царевец” – Велико Търново. В инициативата се включиха и второкласниците на ОУ „Иван Вазов” и ОУ „Св. св. Кирил и Методий”.
В училищните състезания се включиха над 180 вторкласници и до общинския кръг достигнаха само 32. Терен на „сблъсъка“ между „буквоплетците“ стана Младежкия дом, а уменията на децата бяха оценявани от жури с председател доц. Люба Стоичкова от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и заместник-председател проф. д-р Маргарита Тодорова. В журитетната комисия бяха още заместник-кметът Петя Иванова, Нели Драгиева – председател на „Лайънс клуб Царевец” и заместник-директорът на СУ „Георги Измирлиев” Кремена Енчева.
Нека това да бъде началото на една традиция, която ще провеждаме ежегодно, каза в началото на състезанието заместник-кметът Петя Иванова и пожела на всички деца успешно представяне.
32-та финалисти се състезаваха в три кръга. В първия те трябваше да кажат правило буква по буква думи. И така докато останат половината състезатели, които преминават във втори кръг. В това изпитание децата трябваше освен да кажат дума буква по буква и да съставят с нея изречение. Елиминациите продължават, дотогава, докато останат само двамата най-добри състезатели. В случая Анеса и Виктория. Надпреварата между двете момичета премина в трети кръг където трябваше да открият липсваща дума в изречение, да я произнесат буква по буква и после да я напишат. Битката тук беше изключително оспорвана и след 15 изречения Виктория направи минимална грешка, която я остави на второ място.
Двете победителки получиха енциклопедии от „Лайънс клуб Царевец”, а председателят на журито доц. Люба Стоичкова ги покани да запишат „Българска филология” във Великотърновския университет. Благодаря на първо място на родителите, защото без тяхната подкрепа за училището и без тяхната грижа, децата им нямаше да бъдат на такова високо ниво. Благодаря и на учителите, които са наши възпитаници. Те доказват, че ВТУ дава най-доброто образование, каза още доц. Стоичкова.
За всички финалисти имаше подаръци от Общината, както и грамоти от организаторите.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени