2.8° C
Предимно облачно
toggle

За 22-и път Горна Оряховица бе домакин на пленер „Живописатира“

30 май 2023
image

53 творби са подредени в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица в рамките на изложба от 22-и пленер „Живописатира“. Откриването на експозицията по традиция е част от проявите по повод празника на града – 29 май.
Организатори са Община Горна Оряховица, Младежкият дом и сдружението на горнооряховските художници „ГоАрт“.
Пленерът започва през 1999 г. като сатирико-комична вълна, реализирана чрез живописни техники, и през всичките тези години запазва този си привкус. Тази година в изложбата са подредени общо 53 произведенията. Залата на Галерията условно е разделена на 2 части – ретроспективна, с 27 произведения от годините назад, и 26 от тазгодишното издание на пленера. В ретроспективната са показани творбите и на гости от чужбина – Румъния, Украйна, Унгария и Германия, дали приноса си за уникалността на „Живописатира“. 9 плаката също припомнят историята на форума, като показват преследваните от участниците търсения.
Тази година на хижа „Божур“, където по традиция тече пленерът, освен горнооряховските художници Роза Абаджиева, Пепа Хаджитодорова, Деница Иванова-Александрова, Ваня Балтова, Илия Банков, Янко Янков, Стефан Балтов и Петър Крусев, твориха Вяра Савова и Красимир Коцев от Плевен.
Редом до тях за поредна година твори и малката Деница Александрова. По регламент Община Горна Оряховица ще откупи по една творба на всеки от участниците, които, от своя страна, ще дарят за фонда на Галерията по още едно свое произведение.
На колегите си обаче вече дари Петър Крусев. Това бе и една от изненадите при откриването на изложбата – Крусев дари на всеки от „ГоАрт“ и на гостите от Плевен свои творби, вдъхновени от настоящето издание на „Живописатира“.
Но за Красимир Коцев изненадите не приключиха с жеста на Петър Крусев. Не за първи път той участва в „Живописатира“. Заради верността му към събитието и към културния живот в Горна Оряховица като цяло, той бе поканен и приет за почетен член на „ГоАрт“.
Художникът е роден през 1957 г., живее и работи в Плевен. През 1984 г. завършва специалност „Графика" във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" в класа на проф. Никола Хаджитанев. Работи в областта на сатиричната рисунка, карикатурата, илюстрацията, приложната графика. Има няколко самостоятелни изложби, а негови творби са притежание на частни колекции у нас и в чужбина.
Приема си в сдружението плевенският художник сподели с още един негов почетен член – проф. Радослав Радев от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Професорът е не по-малко забележителен творец, но в полето на словото. Именно то прави от всяка изложба на „ГоАрт“ още по-вълнуващо събитие, представяйки участниците в нея по неповторим начин.
На откриването на изложбата бяха кметът инж. Добромир Добрев и заместниците му Стефчо Алипиев и Григор Минков, шефът на Общинско предприятие „Младежки дейности, спортни имоти и прояви“ инж. Петя Богданова, много приятели на художниците. На художниците инж. Добрев пожела да не спират да правят света по-пъстър.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени