2.8° C
Предимно облачно
toggle

Заключителна пресконференция по проект „По-добра паркова среда в гр. Горна Оряховица“

11 май 2022
image

Извършените дейности по проект „По-добра паркова среда в гр. Горна Оряховица“ бяха оповестени на заключителна пресконференция. Проектът, по който бе изцяло реновиран парк „Градска градина“ се финансира по Оперативна програма “Региони в растеж”. Общата му стойност е 1 473 685 лв. – безвъзмездна финансова помощ, като 85 % от средствата са от Европейския фонд за регионално развитие и 15 % са национално съфинансиране.
От откриването на обновения парк „Градска градина“ посещаемостта в него се е увеличила значително. Надяваме се нашите съграждани да го харесват, да го пазят и дълги години да му се радваме. Това е най-стария парк в нашия град, в който има уникални растителни видове. Разположен е на площ от малко над 30 дка. От тях близо 22 дка са зелени площи, а алеите и детските площадки са малко над 8 дка, каза заместник-кметът Николай Георгиев. На срещата с медиите присъства и екипът, работил по проекта с ръководител инж. Гергана Тодорова.
С реализацията на проекта са обособени три зони, които определят начина на разпределение на парковото пространство:
зона за разходки и социални контакти с алейна мрежа; зона за тихи игри и занимания разположена в южната част на парка;
зона за активен отдих, заемаща северната, западната и югоизточната част на парка. Изградени са три детски площадки (с детски съоръжения за възраст от 0 до 3 год. и от 3 до 12 год.), площадка с фитнес уреди, игрище за тенис на корт и комбинирано игрище. Поставени са пейки и кошчета за отпадъци. Изградена е автоматизирана поливна система. Новата растителност е от видове с изявени декоративни качества.
В парка е запазено местоположението на двата фонтана, които са осъвременени, а около тях са обособени места за отдих, тихи игри и занимания. Изградено е ново парково осветление, както и осветление за тенис игрището и комбинираното игрище. В парка има изградено и видеонаблюдение, информира инж. Гергана Тодорова.
С реализацията на проекта е осигурена привлекателна, модерна, достъпна, безопасна и щадяща околната среда инфраструктура за развлечение и отдих на горнооряховчани и гостите на града.

# Прикачени файлове Тип Размер  
1 Информация по проекта 352 KB
ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени