2.8° C
Предимно облачно
toggle

Започна ремонтът на горнооряховското Основно училище ”Св. Паисий Хилендарски”

03 юни 2024
image

С официална церемония беше даден старт на ремонтните дейности в Основно училище ”Св. Паисий Хилендарски” в Горна Оряховица. На събитието присъстваха председателят на ОбС Огнян Стоянов, зам. кметовете на Общината инж. Анелия Христова, Петя Иванова и Даниел Божанков. На церемонията бяха също членовете на екипа, отговарящ за изпълнението на проекта, представители на участниците в строителния процес, част от колектива на училището, както и неговият директор Авелин Драганчев. Продължителността на проекта е 35 месеца, като ремонтът трябва да бъде завършен до 31 май 2026 г.
Общата стойност на инвестицията със средства по Механизма за възстановяване и устойчивост е 2 499 255,00лв. От тях 2 478 600,00 лв. са преките разходи за строително-монтажните работи и строителен надзор и 20 655,00лв. – непреки разходи, включващи организация, управление и публичност.
Проектантът е “П2АРХ“ ЕООД – Горна Оряховица , представлявана от арх.Пламен Пенев. Избраният след процедурите строител е лясковското дружество “Емили строй“ с управител Ивелин Додуров. Строителният надзор ще осъществява “Граунд консулт“ ЕООД – София с управител Румен Кумпулев, а мерките за публичност – горнооряховската “Сефо дизайн“ ЕООД с управител Стефан Стефанов.
По време на кратката церемония председателят на ОбС Огнян Стоянов благодари на целия екип на Община Горна Оряховица и на Общинския съвет, който в предходния мандат е взел решението за разработване и кандидатстване с този проект. „Образователната среда е съществен приоритет в управлението на Общината – да създадем подходяща за децата и енергийно ефективна среда. Тази политика ще продължи“, каза още Огнян Стоянов.
Сградата на ОУ ”Св. Паисий Хилендарски” е строена в периода 1957-1960 г. От тогава не е правен ремонт, с изключение на изградени нови тоалетни, тъй като първоначално сервизните помещение са били външни.
Със започналата сега модернизация на материалната база ще се създаде иновативна, енергийно ефективна, благоприятна и съвременна образователна среда за всички ученици. Ще се постигне икономия на енергия, а също така и намалени нива на вредни емисии.
Строително-монтажните работи обхващат мерки за енергийна ефективност, включващи топлоизолация на външните стени, подовете и покрива, подмяна на дограмите и отоплителната инсталация чрез монтиране на термопомпи.
Ще бъдат изградени вентилационни инсталации – климатици, отопление и вентилация на различните помешения, а също вертикална и хоризонтална тръбна мрежа, въздуховоди и съоръжения за вентилационните инсталации и топлинния център.
Мерките, свързани с ремонта на покривите на училището предвиждат ново конструктивно решение на дървената покривна конструкция, подмяна на покривното покритие и окачения таван над физкултурния салон.
Ще бъде извършен основен ремонт на вътрешни помещения, физкултурен салон, подмяна на ВиК, ел. инсталации и др.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени