2.8° C
Предимно облачно
toggle

Започна Шестото издание на Националния конкурс „Танцова въртележка“

31 май 2024
image

От днес до 2 юни Горна Оряховица е домакин на Шестото издание на Националния конкурс „Танцова въртележка“. Конкурсът се организира от НЧ „Напредък - 1869“ с подкрепата на Община Горна Оряховица. Основен двигател в създаването и организирането на конкурса е художественият ръководител на Балет „Калина“ Калинка Генова.
В продължение на три дни на сцената на читалището ще излязат над 400 танцьори на възраст от 5 до 19 години от 13 танцови школи в страната. Публиката на конкурса ще има възможността да види 180 танца – солови, дуетни и групови.
Новото в регламента тази година е, че състезателите, разделени в 4 възрастови групи се представят в седем стила – класически балет, характерни танци, модерно, лирикъл, джаз, шоу денс, акро денс. Всеки участник може да се изяви във всяка от четирите категории: соло, дует/трио, група и формация без ограничения на броя на танците.
Изпълненията на участниците ще бъдат оценявани от жури с председател доц. д-р Елица Луканова, асистент в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив и хореограф на националния отбор по художествена гимнастика – ансамбъл жени, завоювали златен олимпийски медал в Токио през 2020 г. В състава на журитетната комисия влизат още Надежда Дичева - хореограф, танцьор, преподавател, Ангелина Гаврилова - хореограф, танцьор, преподавател, дългогодишен солист на Балет „Арабеск” и преподавател по Съвременен танц в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, Виталий Емелияненков – балетист, танцьор и преподавател, асистент в Академия за Музикално Танцово и Изобразително Изкуство “Проф. Асен Диамандиев” гр. Пловдив.
След като председателят на НЧ „Напредък – 1869“ Атанас Петров даде старт на танцовата надпревара, конкурсната програма бе открита със солово изпълнение на трикратния световен шампион Денислав Иванов, което е извън класирането. Домакините от Балет „Калина“ ще се представят с танци във всички категории. По думите на Калинка Генова сериозна конкуренция ще има в категориите „Модърн“, "Шоу денс", както и в класическия балет и характерните танци.
На 1 юни след конкурсната програма ще се проведе уърк шоп с Денислав Иванов и Емона Георгиева. И тъй като желаещите за участие са много, ще бъдат направени две занятия, за да може всички участници да влязат активно в обучението.
Организаторите от НЧ „Напредък-1869” са предвидили многобройни награди, както и три големи награди „Гранд При”, които ще се връчат в края на всеки от трите дни на конкурса.
Първото награждаване е тази вечер от 17 часа. Ще бъдат раздадени отличията в стил Класически балет и Характерни танци за всички възрасти.
Националният конкурс „Танцова въртележка“ е включен в календара на Министерството на културата, както и в Творческия календар на Съюза на организациите за любителско изкуство СОЛИ.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени