2.8° C
Предимно облачно
toggle

Започва основен ремонт на Интензивното терапевтично отделение в МБАЛ „Св. Иван Рилски“

07 ноември 2022
image

Започва основен ремонт на Интензивното отделение за терапевтично болни в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Изпълнител на обекта е фирма „Еврострой - ВТ” ООД. Ремонтните дейности са на стойност 307 хиляди лева с ДДС. Парите са осигурени от Министерство на здравеопазването, което е бенефециент по ОП „Региони в растеж 2014-2020, Процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ G16RFOP001-9.001 „Мерки за справяне с пандемията” по приоритетна ос 9 „Подкрепа за здравната система за справяне с кризи”. Министерството си партнира с болницата в Горна Оряховица, като по мащабния проект са обхванати още 132 лечебни структури и заведения в страната.
Ремонтните дейности обхващат манипулационни зали, кабинети на лекари и медицински сестри, сервизни помещения, коридори, стълбища и част от покрива над отделението. Интензивното отделение не е ремонтирано от създаването на болницата.
Болницата има остра нужда от такава структура, тъй като тези терапевтични болни в момента са разпръснати и се лекуват в съответните отделения. Става въпрос за болните, нуждаещи се от интензивно лечение, но не следоперативно, а неврологични, терапевтично болни, пациенти с алергии, с кома от неизяснен произход, такива, които се нуждаят от непрекъсната грижа, посочи управителят на болницата д-р Иван Иванов. Той припомни, че това отделение по време на пандемията бе превърнато в ковид отделение с интензивни пациенти, където се лекуваха най- тежките случаи на коронавирус.
Кметът на общината инж. Добромир Добрев сподели, че именно в това отделение е бил лекуван от коронавирус и това го е стимулирало да търси финансиране за модернизирането му :
Това ме мотивира да търсим средства за модернизацията на интензивното отделение, което беше много важно през предходните две години и доста пациенти минаха от тук. Спасени бяха и много човешки животи. Миналата година разработихме такъв проект за модернизация на интензивното отделение и създаването на съвременна болнична среда, който е на финалната права – средствата са одобрени, избран е изпълнителят и предстои реализирането му. Нашата основна цел е да модернизираме отделението и като има такива случаи, да сме подготвени, защото тогава наистина не бяхме подготвени, сподели инж. Добрев.
Винаги сме се отнасяли сериозно към обектите, които сме изпълнявали, убеден съм, че ще се справим в срок и с добро качество, увери представителят на фирмата- изпълнител Георги Ганчев.
От началото на пандемията през болницата в Горна Оряховица са преминали над 3000 пациенти с коронавирус, припомни още д-р Иванов.
Отделението, което е с капацитет 14 легла, ще може да се трансформира и да приема интензивни пациенти при следващи ковид вълни или при други епидемии.
Заедно с ремонтните дейности в отделението ще се модернизират ел. инсталацията, вентилационната и кислородна система, отопление.
След приключване на ремонта от здравното министерство предвиждат да бъдат доставени легла и съвременна апаратура за всички обхванати по проекта лечебни заведения в страната.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени