2.8° C
Предимно облачно
toggle

Заради очакваното влошаване на времето кметът Николай Рашков свика Общинския кризисен щаб

19 януари 2024
image

Заради очакваното влошаване на времето през почивните дни, кметът Николай Рашков свика заседание на Общинския кризисен щаб в Горан Оряховица. Оранжев код за 20 януари (събота) е обявен от Националния институт по хидрология и метеорология за областите Монтана, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София, Софийска област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали, и жълт код за останалите области в страната. За областите с оранжев код се очаква усложнена зимна обстановка: обилни снеговалежи с образувана снежна покривка 10-15 см, а в планинските райони 25-30 см. Очаква се също рязко понижаване на температурите, умерен вятър и условия за виелици и навявания. В областите с жълт код очакванията са за образуване на снежна покривка между 5 и 10 см, съчетано с рязко застудяване и силен вятър. От ГДПБЗН са дадени допълнителни указания на регионалните дирекции за ПБЗН за повишаване готовността при възникване на извънредни ситуации. За метеорологичната обстановка в областите с оранжев код са уведомени директорите на областни дирекции на МВР и главният секретар на МВР. Изпратено е писмо до областните управители, уведомени са и кметовете на общините.
В Община Горна Оряховица техниката на Общинско предприятие „Поддържане, пътна инфраструктура и озеленяване“ е в готовност за очакваните обилни снеговалежи. Екипите са уведомени и е създадена организация за работа. Машините ще почистват пътната мрежа в рамките на Горна Оряховица. Тъй като преди снеговалежа се очаква да завали дъжд, придружен с падане на температурата, пътните настилки ще се заледят. За да се обезопасят улиците, първоначално ще се третира със сол и пясък. Нека шофьорите да бъдат изключително внимателни и да се съобразяват с пътните условия, апелира Николай Рашков.
Кметът призова, по възможност, гражданите да останат по домовете си в почивните дни и да излизат от къщи, само ако това е наложително. Особено внимателни трябва да бъдат възрастните хора, ако е необходимо нека предварително да си напазаруват от магазин или аптека, за да бъдат предотвратени евентуални падания с нежелани последствия, предупреди още кметът.
Очаква се най-много снегонавяване и натрупване да има в участъците: Стрелец – Паисий, Долна Оряховица – Драганово, Драганово – Горски долен Тръмбеш. Желателно е да се избягва пътуване в тези райони, освен ако не е много наложително. Ако все пак се пътува, нека шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия.
Почистването на общинската пътна мрежа ще се осъществява от „Глобъл Клинър“, а в четирите големи кметства: Долна Оряховица, Драганово, Първомайци и Поликраище снегопочистването се организира от кметовете им.
Апелирам към шофьорите да паркират автомобилите си, така че да не затрудняват снегопочистващата техника, каза още кметът Николай Рашков и увери, че ако се наложи, ще бъде ангажирано и доброволното формирование.
 
При необходимост, гражданите могат да подават сигнали на телефони: 0618 6 02 16 и 0885 807 997, а при спешни случаи – 112.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени