2.8° C
Предимно облачно
toggle

Златни бижута на близо 2000 години гостуват за първи път в Исторически музей – Горна Оряховица

31 март 2023
image

Обработена злато на близо 2000 години гостува за първи път в Историческия музей в Горна Оряховица. Това са чифт обеци от средата на ІІІ век, оформени като лозов лист със зелени осмостенни мъниста, изработени от 22 каратово злато. Това произведение на ювелирното изкуство от римската епоха е част от изложбата „Археологически разкази за горнооряховското минало“, която е подредена в Историческия музей. Златните обеци са предоставени специално за експозицията от Националния археологически институт с музей при БАН.
Тази изложба показва всичко, каквото се е случвало през последните години години. В нея са усилията на един невероятен и изключително деен археологически екип. Благодарение на неговата дейност през последните три години бяха развити и надградени проекти към Министерството на културата, привлечени бяха и близо 80 хил. лв. за проучвания. Същият този екип през 2022 г. успя да привлече и 13 хил. лв. от Министерството на културата, за да бъдат извършени обходи в землищата на Първомайци и Долна Оряховица. Резултати от тях са показани в изложбата, каза при откриването й директорът на горнооряховския исторически музей Пламен Мадемов. Той припомни, че въпреки предизвикателствата продължава и реализирането на Археологическа школа „Ряховец“, която започна през 2016 г. и е първата в България ученическа археологическа школа на открито.
На откриването на изложбата присъстваха археологическият екип, осъществяващ проучванията на крепостта „Ряховец“ Илиян Петракиев и Мая Иванова, както и техният консултант проф. д-р Хитко Вачев – почетен гражданин на Община Горна Оряховица. Гост на откриването бе и директорът на Регионалният исторически музей във Велико Търново д-р Иван Църов, както и много ученици, участници в Археологическа школа „Ряховец“, директори на училища, учители, много граждани.
Пламен Мадемов подчерта, че в изложбата е вложен още един проект, разработен от Музея и спечелил над 18 хил. лв. финансиране от културното ведомство. Част от него е новото оборудване, в което са подредени експонатите от изложбата. Директорът отправи благодарност към Община Горна Оряховица и представителите на местния бизнес, които подкрепят през годините разкопките и археологическата школа, както и към д-р Иван Църов за предоставени експонати от РИМ – Велико Търново, открити преди време в землището на Долна Оряховица. Специални благодарности имаше и за НАИМ – БАН също за предоставени експонати, намерени в землището на Долна Оряховица и акцентът обеците от римско злато.
От близо 60 години има добро сътрудничество между РИМ – Велико Търново и Историческия музей и няма как да е иначе, при положение, че поне 15 от работещите при нас са от Горна Оряховица, каза д-р Иван Църов. Археологът подари и най-новото издание на годишните „Известия“ на РИМ.
На първата изложба, след като подновихме разкопките говорих много, а Илиян и Мая скромно мълчаха. Сега ще бъда съвсем кратък, защото те израснаха пред очите ни и са най-добрите ученици, които може да има човек. Радвам се, ако още мога да им давам съвети, похвали екипа проф. д-р Хитко Вачев. Проектът им за финансиране на разкопките миналата година беше класиран на първо място сред над 50 подобни. Това е знак за качеството на работата им, каза още проф. д-р Хитко Вачев. Той също направи подарък за музейната библиотека – съвместно изследване с проф. Николай Овчаров за средновековния манастир „Св. равноапостоли Петър и Павел“ във Велико Търново .
Ръководителят на екипа, осъществяващ проучванията на „Ряховец“ Илиан Петракиев и заместникът му Мая Иванова благодариха на всички, които са помагали и които са работили с тях през последните три години. Особено внимание, както винаги, отделиха на хората, подкрепящи Археологическата ученическа школа.
При нас са работили деца от Горна Оряховица, Велико Търново, Лясковец, а тази година и от Долна Оряховица. Някои от тях вече са студенти и бъдещи колеги на археолозите. Други завинаги ще запазят спомена за дъждовните обходи и трепета от находките, каза Илиян Петракиев.
По традиция Музеят отличи всички, които са помагали през годините. Директорът Пламен Мадемов връчи грамоти на спонсорите Йордан Манчев от САГА 2000, Анастас Начев от „Империал“, Ангел Дучев от „Пиано бар“, Антон Вълев от пицария „Антониос“, Александър Павлов от „Алексис“ ООД, Дочка Моллова от „Еконт“.
Мая Иванова и Илиан Петракиев дадоха грамота на всеки от учениците от СУ „Вичо Грънчаров“, СУ „Георги Измирлиев“, ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ – В. Търново и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Долна Оряховица, които са работили на археологическите обекти през последните три години или са участвали в обходите.
След официалната част, всички гости имаха възможността да разгледат изложбата, посветена на археологическите проучвания проведени между 2020 и 2022 година на територията на община Горна Оряховица. В експозицията са предоставени резултатите от проучванията на крепостта „Ряховец“, Източния некропол в подножието й, и от Теренните археологически издирвания, проведени в землището на Първомайци и Долна Оряховица.
Сред експонираните находки от „Ряховец“ са амфорни дръжки с анепиграфски печати, свързани с тракийския период на обитаване и керамичен котел с вътрешни уши от ХІ век, който свидетелства за присъствието на печенежко население.
В Източния некропол са разкрити 10 гроба от ХІІІ век, със специфични различия от християнския погребален обред. Едно от най-забележителните открития е костена апликация с врязана украса.
Изложбата „Археоложки разкази за горнооряховското минало“ ще остане подредена в Историческия музей до края на май.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени