1.1° C
Облачно
toggle

С церемония „първа копка” дадоха ефективен старт на проекта за подобряване на образователната среда

С официална церемония „първа копка” днес бе даден ефективен старт на проекта „Подобряване на образователната среда в град Горна Оряховица”. По проекта ще бъде извършена енергийно ефективна реконструкция на ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, ДГ „Бодра смяна” и ДГ „Елена Грънчарова”.

„Благодаря на Управляващия орган, който сбъдна една мечта на всички и ни даде възможност да обновим основната образователна структура в града. Това е първият проект, стартиран по Ос 1 на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020. По този начин учебните и детски заведения в града ще бъдат конкурентоспособни, ще имат обновена визия, обновено оборудване и децата ще получат грижата, която трябва. Пожелавам на екипа по проекта една добра, координирана и  безаварийна работа”, каза кметът на Общината инж. Добромир Добрев.

Успех на проекта пожелаха и директорите на училището и на детските градини. На церемонията присъстваха ръководството на Общината и представители на изпълнителя и на надзора.

Проектът се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, а стойността му е в размер на 2 925 837 лв.

85% от сумата е безвъзмездна финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие, а 15% - съфинансиране от националния бюджет. Съфинансирането от Община Горна Оряховица е 16 705, 69 лв. Срокът на изпълнение е 30 месеца, т.е. 16 март 2019 г. 
Първият обект, с който започна действителното изпълнение на проекта, е ДГ „Бодра смяна”, като стойността му е 517 010 лв. Най-големият обект, заложен за реализиране, е ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, като стойността му ще възлезе на 1 570 087 лв. С 512 228 лв. пък ще бъде обновена ДГ „Елена Грънчарова”. 
За изпълнител на строително-ремонтните дейности е избран „Енел Строй” ООД – Г. Оряховица, а договорът с фирмата бе подписан на 4 ноември 2016 г. 
Работата по образователната инфраструктура в рамките на проекта включва основен ремонт и обновяване на сградите и прилежащото дворно място, въвеждане на мерки за енергийна ефективност, изграждане на достъпна среда. С обновяването и модернизирането на учебното и детските заведения ще се подобри образователната и работната среди за 185 ученика, 283 деца от детските градини и на общо 74 души персонал. Така ще бъде постигната една от основните цели на проекта – да се осигури подходяща образователна инфраструктура, допринасяща за подобряване условията и ефективността на образователната система. 
ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2022. Всички права запазени