2.8° C
Предимно облачно
toggle

Започна изграждане на кръгово кръстовище в центъра на Горна Оряховица

С официална церемония днес започна изграждането на кръгово кръстовище между Общината и Пощата в центъра на Горна Оряховица. Така на практика стартира изпълнението на етап: „Реконструкция, модернизация и въвеждане мерки за енергийна ефективност на площад „Георги Измирлиев“ гр. Горна Оряховица – ІІ етап - Кръгово кръстовище по обхвата на републикански път ІІ-53 „Поликраище – Горна Оряховица – Лясковец – Елена –Сливен – Ямбол – Средец“, републикански път ІІІ-514 „Камен – Горна Оряховица – Велико Търново“, който ще се реализира в рамките на проект „Обновяване на градската среда в гр. Горна Оряховица” по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Началото на строително-монтажните работи дадоха кметът инж. Добромир Добрев и Димитър Ангелчев – представител на фирмата изпълнител на обекта „Еко традекс груп” АД гр. Хасково. Строителният надзор ще се упражнява от „Ай ти ем проджект” ООД гр. Пловдив. На официалната церемония днес присъстваха народният представител инж. Клавдия Григорова – Ганчева, ръководството на Община Горна Оряховица, общински съветници, инж. Лазар Дернев от фирмата, осъществяваща надзора, представители на фирмата изпълнител на обекта, граждани. „След няколко месеца ще имаме европейска визия на градския център и за мен е чест да открия третия етап от неговото обновяване. Извинявам се на всички за неудобствата, които ще изпитате в следващите месеци, но мисля, че идеята за обновяване на центъра и за подобряване на движението си заслужава да проявим търпение”, обърна се към горнооряховчани инж. Добрев. Изграждането на кръговото кръстовище е с цел подобряване организацията на движение и безконфликтното преминаване на превозните средства и пешеходците. Основната улица е ул. „Цар Освободител“, която е част от републиканския път II-53 „Поликраище – Лясковец – Елена – Сливен – Ямбол – Средец“ и включващата се улица „Св. Княз Борис I“, която води към Индустриалната зона на града.
Основният кръг ще бъде с диаметър 28 м, а ширината на пътната лента в кръга – 7.5 м. В средата ще се обособи остров. Ширината на лентите по ул. „Цар Освободител“ ще е 3,50 м. След завършване на реконструкцията с вертикални знаци и хоризонтална маркировка ще се осигури безопасността на движението на моторните превозни средства, тяхното безпрепятствено вливане и отливане в района на кръстовището и околните улици, както и сигурността на пешеходците. В бюджета на проекта за строително-монтажни работи за този етап са предвидени 336 217 лв. (с ДДС), които ще бъдат осигурени от Община Горна Оряховица. Общата стойност на проект „Обновяване на градската среда в гр. Горна Оряховица” е 5 988 104 лв. Безвъзмездната финансова помощ, отпусната по Оперативна програма „Региони в растеж“, възлиза на 5 634 302 лв. 85% от тях е съфинансирането от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз, а останалите 15% са национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България. Освен средствата по Оперативната програма, за успешната реализация на Проекта са предвидени допълнително 353 801 лв. съфинансиране от Община Горна Оряховица.

Докато трае реконструкцията е въведена временна организация на движението. Със заповед на кмета инж. Добромир Добрев, от 11 юли (вторник) докато траят ремонтните дейности по изграждане на кръговото кръстовище се затварят: ул. „Цар Освободител” от кръстовището с ул. „Георги Измирлиев” до кръстовището с ул. „Янко Боянов” и ул. „Св. Княз Борис I” от кръстовището с ул. „Янко Боянов” до кръстовището с ул. „Цар Освободител”. Автобусите, движещите се към автогарата, ще се отбиват по маршрут: ул. „19 февруари” – ул. „Св. Княз Борис I” – ул. „Родопи” – ул. „Отец Паисий”. Излизащите от автогарата автобуси ще се движат по маршрут: ул. „Янко Боянов” – ул. „Св. Княз Борис I” – „19 февруари”.

Докато траят ремонтните дейности, временно няма да се ползват: спирка „Център” (пред магазин „Кубчето на Рубик), спирка „Център” (пред „Кариба”), спирка „Център” (до х-л „Раховец”). Пътуващите могат да ползват спирките до ПГЕЕ „М. В. Ломоносов” и на автогарата. Спирка „Център” (пред аптека „Медея”) за линия №3, временно се измества на ул. „Св. Княз Борис I” (срещу църквата „Св. Георги”). Спирка „Център” (пред църквата „Св. Георги”) няма да функционира временно до приключване на ремонтните дейности.

Проектът за временна организация е съгласуван със Сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Велико Търново.
ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени