2.8° C
Предимно облачно
toggle

„Ден на лозаря и винаря“ организират на 14 февруари в Етнографски музей Долна Оряховица

07 февруари 2024
image

Етнографски музей Долна Оряховица кани своите посетители на „Ден на лозаря и винаря“, посветен на предстоящия празник Трифон Зарезан. Началото на програмата е на 14 февруари в 10:30 часа с ритуално зарязване в двора на музея. Обичаят ще бъде пресъздаден от самодейци на пенсионерски клуб „Надежда“ и читалище „Христо Козлев-1883“ в Долна Оряховица.
         От 11:00 часа в двора на Етнографския музей ще бъде отслужен празничен водосвет.
         В 11:30 ще бъдат обявени резултатите от конкурсната част за най-добрите домашни вина от региона. Те ще бъдат оценявани от компетентно жури в състав: Калин Върбанов, собственик на винарска изба Lege Artis; шеф-готвач Ивайло Иванов – финалист от „Hell`s Kitchen 3“; Веско Ирибаджаков – кмет на Долна Оряховица; Петя Иванова – зам.-кмет на Община Горна Оряховица и Теодор Георгиев – управляващ съдружник във винаро-лозарски проект „Новите лозя“.
Всеки участник ще получи музеен подарък и грамота от Исторически музей – Горна Оряховица, а най-добрите производители – специални награди, осигурени от Кметство Долна Оряховица.
         Желаещите да се включат в прегледа на домашното вино, могат да участват в конкурса, като оставят проба от своето производство в Етнографски музей Долна Оряховица до 9 февруари (петък).

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени