2.8° C
Предимно облачно
toggle

10 000 лв. при раждане на трето дете, предвижда новият бюджет на община Горна Оряховица

21 януари 2024
image

Общо 100 000 лева за подкрепа на горнооряховските семейства при раждане на трето дете, са предвидени в бюджета за 2024 г., който предстои да бъде разгледан от Общинския съвет.
Изготвени са и специални критерии, на които семействата от общината ще трябва да отговарят, за да им бъде отпусната помощта. Критериите, сред които са показатели като заетост, също трябва да бъдат утвърдени от ОбС. Друго от условията ще бъде детето да е родено в Горна Оряховица. По 10 000 лева еднократно ще получават родителите, отговарящи на критериите, щом мярката получи одобрението на местния парламент.
Това стана ясно по време на тържеството за Бабинден в Родилното отделение на МБАЛ „Св. Иван Рилски“, където кметът Николай Рашков гостува, заедно със зам.-кметовете Петя Иванова, Даниел Божанков и председателят на ОбС Огнян Стоянов.
„Такава мярка се въвежда за първи път в историята на Горна Оряховица. И това ще бъдат най-прекрасно инвестираните пари на горнооряховските данъкоплатци!“, каза пред присъстващите кметът Рашков.  
Невероятно съвпадение бе фактът, че детенцето, роденото в навечерието на Бабинден, което по традиция получава подаръци от Общината, се оказа третото дете в горнооряховското семейство Илиеви.
Малката Крисия и майка й Полина се чувстват отлично, под грижите на екипа в Родилно отделение. Твърде възможно е, именно сем. Илиеви да станат първото семейство, подкрепено по новата мярка за стимулиране на раждаемостта в Горна Оряховица, коментираха кметът и председателят на ОбС. 
Пет новородени бебенца има в момента в отделението, а десет дечица са се родили в него от началото на годината. Всеки ден през последната седмица, в Горна Оряховица се е появявал нов живот, стана ясно по време на празника.
А поредно доказателство за професионализма на горнооряховските медици са грижите, които успешно се полагат в отделението за момиченце, родено преди броени дни с тегло от едва 1.980 кг.
Кметът и заместниците му поднесоха поздравления на началника на отделението д-р Михаил Милатович – един доказан професионалист и грижовен лекар, старшата акушерка Снежана Белчева, чийто опит и ласкаво отношение са безценни, както и на всички техни колеги в Родилното отделение.
От една година там работят и две съвсем млади акушерки - Вилимира и Румина от Горна Оряховица. Те скоро завършват „Акушерство“ във великотърновския филиал на Медицински университет – Варна и са решени да останат на работа в родния си град.
Точно от такива мотивирани и способни млади кадри има нужда, категоричен беше кметът Николай Рашков, който им благодари, че са избрали да се посветят на тази професия.
По традиция, най-младите акушерки ритуално измиха ръцете на началника на отделението д-р Милатович.
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени