2.8° C
Предимно облачно
toggle

100 репродукции на графики на Рембранд показва Художествена галерия „Недялко Каранешев“

29 септември 2023
image

100 репродукции на графиките на Рембранд са подредени в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица. Офортите на великия нидерландец са показани в голямата и малката зала на Галерията и бяха представени от уредника д-р Деница Иванова – Александрова при откриване на изложбата. Те са от албум, собственост на графика и преподавател в СУ „Вичо Грънчаров“ Дочка Златева. Албумът е издаден в началото на 70-не години на миналия век в тогавашния Ленинград.
Рембранд Харменсон ван Рейн е нидерландски художник и гравьор, смятан за един от най-великите в историята на европейското изкуство и за най-значимия в нидерландската история. Творческата му дейност съвпада с епохата на стопански и културен подем, известна като Нидерландски златен век. Стилът на Рембранд се характеризира с извънредно изобилие и новаторство. През по-дълъг период на творчеството си, от 1626 г. до 1660 г., Рембранд създава редица офорти и участва лично в целия процес на изработване на графиката като вероятно
отпечатва сам произведенията си. Първоначалният му стил се основава на рисунката, но скоро започва да наподобява живописта с техника от натрупване на множество драскотини, образуващи различна плътност на линията. Към края на 1630-те той изоставя тази техника и се насочва към по-опростен стил.
Според изследователите му той е създал близо 300 офорта и сега горнооряховската публика има възможността да види 1/3 от графичното му творчество.
Изложените в Галерията офорти са създадени между 1626 г., когато Рембранд е 20-годишен, и 1661 г. – осем години преди смъртта му. В колекцията попадат някои от най-познатите му творби като „Адам и Ева”, „Завръщане на блудния син”, „Фауст”, както и много портрети на видни нидерландски граждани и автопортрети в различни възрасти и в различни мимически пози, има и много пейзажи.
Техниката на офорта е била един от предпочитаните методи в творчеството на Рембранд. За разяждане на плочата той използва оцетна киселина, която е много слаба. Процесът трае понякога месец, но в резултат се образуват изключително фини щрихи и безброй полутонове. В работите на Рембранд характерното е личното отношение, емоцията и честността.
Представените 100 репродукции на офорти, са подредени хронологично - от ранните експерименти, приличащи на ескизи в подготовка на живописно платно до зрелите му творби, които са пищни и самостоятелни творби.
Горнооряховчани ще могат да видят изложбата до средата на октомври. Това е поредната впечатляваща експозиция в Художествена галерия „Недялко Каранешев” тази година. Тя ще бъде последвана от още няколко силни графични изяви. А сред планираните изложби е и на самата уредничка д-р Деница Александрова – Иванова.
Радващ е фактът, че творческият календар за 2024 г. на горнооряховската галерия вече е запълнен, а за 2025 г. остават съвсем малко свободни дати.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени