2.8° C
Предимно облачно
toggle

Александър, Мария и Йоана са най-предпочитаните имена за новородени през 2021 г. в Горна Оряховица

13 януари 2022
image

Александър, Мария и Йоана (с едно или две н) са били най-предпочитаните имена за момчета и момичета през 2021 г. на новородени, чиито актове са издадени в Община Горна Оряховица. Тук са включени както бебета родени в МБАЛ „Св. Иван Рилски“, така и малчугани родени в чужбина, на които поне единият родител е от общината.
Именника за 2021 година започва с малчуган на име Мерт, което означава здрав, силен, смел. В навечерието на Коледа се ражда и момченце на име Исус. Малко преди това друго бебе от мъжки пол е именувано Йосиф, а след Исус на бял свят идва и едно момиченце на име Мария. Така в навечерието на светлите коледни празници малчуганите преповтарят имената на цялото Свето семейство.
През изминалата година предпочитани имена и по-често срещани в именника за момичета са Никол, Рая, Крисия/Хрисия и Ивайла. Малко по-малко, но все пак също доста предпочитани са Божидара, както и Михаела/Микаела.
При момчетата също много предпочитано от родителите е било името Николай/Никола. Доста често са били избирани и Кристиян/Християн, Теодор, Михаил, Мартин и Даниел. И през 2021 г. не липсват родители избрали синовете им да носят името Йордан, Иван, Стефан, Димитър, Георги. Забелязва се и тенденция, все по-често момчетата да бъдат кръщавани с имената на български владетели като: Самуил, Тервел, Калоян, Ивайло.
В именника и при момичетата и при момчетата не липсват двойни имена – с чертичка или без между двете части. Някои от тях са по-традиционни, като Анна Мария, Симеон Денислав, Теодор Георги, Мила-Софи например, но Тур Аксел, Лука Николас, Карл Йоан, Кадир Ефе, Максим Уили, Надежда Лусия, Емма Клеър, Милана Ноа, Ела Клеър, Лана Мария, звучат по-екзотично.
Разбира се голямото разнообразие се наблюдава повечето при децата родени в чужбина, както и в семействата от различни етноси. Интересни имена се срещат при момичетата, но родителите на момчетата са проявили по-голяма фантазия при избора на име за своите наследници. Екзотично звучат Алейна, Сиела, Патрисия, Раяна, Жаклин, Рия, както и Мирая, Клаудия и Розалинда. При момченцата разнообразие в именника внасят
Джейсън, Росимир, Патрик, Озан, Тургут, Дариел, Емрежан, Никълъс. Част от имената са на малчугани от смесени двойки, отразяващи различни именни традиции, а на други със сигурност родителите са били много творчески настроени.
За 2021 г. в Община Горна Оряховица са издадени 394 акта за раждане, като 120 са пресъставени на деца, родени в чужбина.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени