2.8° C
Предимно облачно
toggle

Амфорен печат, кула бастион и средновековни монети са сред откритията на тазгодишните археологически проучвания на крепостта Ряховец

30 октомври 2020
image

Ковид кризата не подмина и разкопките на крепостта Ряховец. Тази година те се проведоха през месеците септември и октомври, а не както традиционно са били през лятото и продължиха 17 дни. За разкопките бяха осигурени 18 175 лв. от Министерството на културата. Екипът, който работи на крепостта вече шеста поредна година е ръководен от Илиян Петракиев (РИМ – В. Търново) със зам.-ръководители Мая Иванова и Златина Петракиева (ИМ – Г. Оряховица) и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев (РИМ – В. Търново). Проучванията през 2020 г. са съсредоточени в два сектора – южно подградие и западна част на крепостта.
В южното подградие се доразкрива сграда, открита още при първите проучвания преди 30 години. През 2019 г. започва проучването ѝ като тогава се предполага, че става въпрос за църква. Тази година обаче става ясно, че сградата най-вероятно е от типа страноприемница като претърпява преустройства и функционира от началото до средата на ХIII век. В южното подградие е допроучена и яма от елинистическия период (II–I в. пр. Хр.), която се открива през 2019 г. Чрез проведените проучвания през тази година става ясно, че това не е яма, а най-вероятно ров. И тази година е открит амфорен печат от анепиграфски тип – без надпис само с изображение. Това е имитация на гръцки амфорни печати, вероятно направена от тракийско население. Миналата година са открити два такива печата в южното подградие. Наред с всичко това в този сектор са проучени изцяло и документирани две ями от ХIII век.
За пета поредна година продължават проучванията в западния сектор на крепостта. Там целта е разкриване на северната крепостна стена като до момента тя е открита на дължина до 70 м. Тази година археолозите попадат на втора кула бастион, след като миналата година откриват първа такава, която отстои на 32 м от новоразкритата. Във вътрешността на крепостта е открит гроб, десети по ред от ХIII век, който е частично унищожен от вкопано жилище, което пък е засегнато от друго вкопано жилище.
Сред интересните находки тази година са средновековни монети от т. нар латински имитации, стрели, ножчета, накити и други предмети от бита. Открити са около 150 находки, както и многоброен материал от керамични фрагменти и животински кости.
Работата на археолозите е подпомогната от доброволци от фирма „Еконт“, гр. Горна Оряховица и младежка организация „Отговорните“, както и от ученици част от Археологическа школа „Ряховец“. 
Инициатива Археологическа школа „Ряховец“ и тази година е подкрепена от местния частен сектор. Сред благодетелите са: „Бар Империал” – Анастас Начев, „Алексис” ЕООД – Александър Павлов, „Пицария Антонио“ – Антон Вълев, „Сага 2000” –  Йордан Манчев, „Пиано Бар – Горна Оряховица” – Ангел Дучев, „Еконт“ –  Горна Оряховица – Дочка Моллова. Община Горна Оряховица също подкрепя инициативата като осигурява транспорт на учениците до обекта. В Школата участват ученици от VIII, IХ и X клас на СУ „Георги Измирлиев“ и СУ “Вичо Грънчаров“, гр. Горна Оряховица. В рамките на две седмици децата се обучават в изготвяне на план-квадратна мрежа, работа с технически средства (нивелир, тотална станция, дрон, металдетектор), попълване на полеви дневник, описване и рисуване на находки и археологически ситуации. Учениците се включват в разкриването на запазената архитектура.
Направена е теренна консервация на разкритите архитектурни структури на обекта като предстои почистване и изследване на откритите находки. Поради извънредната епидемична обстановака няма да се осъществи обичайното откриване на изложба през месец ноември, посветена на резултатите от проучванията.
 
Информация и снимки: Исторически музей – Горна Оряховица

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени