2.8° C
Предимно облачно
toggle

Бивши и настоящи самодейци излязоха на една сцена за 70-та годишнина на ФА „Сидер войвода“

15 юли 2023
image

Бивши и настоящи самодейци танцуваха на една сцена за 70-та годишнина на ФА „Сидер войвода“ при НЧ „Напредък – 1869“. Това стана по време на пищния концерт „Любов и клетва“, с който „сидерци” отбелязаха годишнината.
Салонът на НЧ „Напредък-1869” бе препълнен с публика, дошла да отдаде заслуженото уважение и да аплодира изпълненията на ФА „Сидер войвода“. С пищния концерт, който самодейците поднесоха на зрителите, направиха своеобразна музикална разходка из всички фолклорни области на България. В залата, за да аплодират „сидерци” бяха кметът на Общината инж. Добромир Добрев, заместник кметовете Григор Минков и Стефчо Алипиев, Емил Павлов – председател на Националната секция на ЦИОФФ – България, представители на фолклорни клубове, общественици, много граждани. В залата присъстваха и много бивши самодейци, които в края на концерта, заедно с настоящите музиканти и танцьори изпълниха „Горнооряховско дайчово хоро“, „Ой, шопе, шопе“ и фрагмент от „Шопска сюита“. Специален танцов поздрав имаше от Фолклорен ансамбъл „Тракия“ – Пловдив. един от изпълнителите Станислав Станчев е бивш танцьор от ФА „Сидер войвода“.
„Сидерци“ получиха поздравителен адрес от президента на Република България Румен Радев по повод 70-та годишнина на ансамбъла. Инж. Добромир Добрев също поздрави самодейците и ги зарадва с новината, че Общината ще осигури финансови средства в размер на 5 000 лв. за нови сценични костюми. Рождениците получиха поздрав и сертификат за представителен ансамбъл от председателя на Националната секция на ЦИОФФ – България Емил Павлов.
В навечерието на 70-та годишнина ФА „Сидер войвода” бе удостоен със специалната награда „Кристално огърлие“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Наградата се присъжда за изключителните заслуги на ансамбъла за опазване, развитие и популяризиране на българския фолклор и на българската култура. Наградата бе връчена от Стилияна Йоргова , директор на Международни фолклорен фестивал във Велико Търново.
Поздрав към „сидерци“ имаше и от инж. Павлинка Николова, председател на Сдружение „Хор Славянско единство“. Поздравителни адреси и цветя имаше още от Областният управител инж. Георги Гугучков, от Фолклорен ансамбъл „Тракия”, Пловдив, от Професионален фолклорен ансамбъл „Искра” Велико Търново, от НЧ „Развитие – 1884” село Поликраище, НЧ „Пробуда – 1904” кв. Калтинец – Горна Оряховица и др.
Председателят на НЧ „Напредък – 1869“ Атанас Петров връчи
почетен знак 70 години ФА „Сидер Войвода” за дългогодишно участие в дейността на ансамбъла и принос в популяризирането на фолклорното изкуство на национални и международни сцени на бивши и настоящи самодейци.
Ансамбълът изпрати тържествено самодеецът Цветомир Хрулев, който пое по своя нов път. Нека този ден бъде един от най- красивите и незабравими празници в живота ти и никога не забравяй родното читалище, където винаги си добре дошъл, му му пожела екипът на НЧ „Напредък – 1869“.
Големият финал на празничния концерт бе поставен с „Многая лета“ в изпълнение на Борис Христов.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени