2.8° C
Предимно облачно
toggle

Бъдещото обучението на украинските деца обсъдиха в Горна Оряховица

11 март 2022
image

Как да бъде организирано обучението по български език и бъдещото образование на украинските деца, намиращи се на територията на общината обсъдиха в Горна Оряховица. Срещата се проведе по инициатива на председателя на постоянната комисия по образование към Общинския съвет Иван Момъков. На нея присъстваха общинските съветници от комисията, председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов, заместник-кметът Григор Минков и директори на общински и държавни училища.
На срещата стана ясно, че след като родителите заявят желание детето им да учи, началникът на РУО ще определя в кое училище ще става това. Украинските деца ще имат право и на допълващи часове за приобщаване или по-точно за изучаване на български език. Тъй като учителите по български език в училищата са много натоварени и няма да могат да поемат още допълнителни часове, ще се търсят различни варианти.
На срещата бяха направени предложения за пенсионирани учители, бесарабски българи, завършили ВТУ и специалисти с руски и български, които биха могли да се включат. Предстои да се направи база данни от преподаватели, които биха се наели, а заместник-кметът Григор Минков ще обобщи тази информация и ще се свърже с тях.
Според присъстващите на срещата най-удачно е обучението по български език да бъде организирано под шапката на Центъра за подкрепа на личностното развитие, който да наема преподавателите. Самото обучение ще става в базата, предложена от училищата. Ще се сформират евентуално три групи, които да следват модела на нашето образование – начален етап от 1 до 4 клас, 5 – 7 и 8 – 12 клас.
Към този момент има на територията на общината има 18 деца, повечето от които са между 12 и 17 години и за тях трябва да се осигури училище. Сред бежанците има две пенсионирани учителки, които говорят български и изразили готовност да помогнат за обучението.
Предстои до няколко дена да бъде създадена организация, за да започне подготовката на децата за влизане в българското училище.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени