2.8° C
Предимно облачно
toggle

Часовниковата кула на Горна Оряховица възстановена виртуално в Историческия музей

26 юни 2024
image

На 29 юни (събота), от 10.00 часа, в Исторически музей – Горна Оряховица ще бъде открита новата образователна експозиция „Да уловим времето“, посветена на времеизмерването в новата и най-нова история на град Горна Оряховица.
Откриването на експозицията финализира дейностите на музея по одобрения проект за финансиране от Министерство на културата през 2023 г. на стойност 22 840 лв. С неговата реализация в специална експозиционна площ ще бъдат представени реални експонати заедно с дигитални модели и интерактивна анимация в обособено триизмерно виртуално пространство.
Образователната експозиция ще предостави на посетителите повече информация за различните видове уреди за времеизмерване, използвани през ХIХ и ХХ век. Освен запазени части от механизма на последната часовникова кула в града (съборена през 1972 г.), ще бъдат експонирани различни видове часовници, принадлежали на известни горнооряховски фамилии.
Благодарение на съвременни техники за триизмерно сканиране и моделиране, както и създаването на интерактивна виртуална анимация, посетителите ще могат да се запознаят изключително детайлно и с един от градските символи на Горна Оряховица – Часовниковата кула, която не съществува от половин век и вече не може да бъде видяна в реална среда.
След извършената фотограметрия на запазените части от часовниковия механизъм е създадено виртуално приложение с VR-очила. С поставянето на очилата всеки желаещ ще може детайлно да се запознае с функциите на отделните части от съхранения механизъм и цялостното предназначение на часовниковата кула.
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени