2.8° C
Предимно облачно
toggle

Четвърти проект на горнооряховския музей бе одобрен за финансиране от Министерство на културата през тази година

09 ноември 2022
image

Проектът „Археологически разкази за горнооряховското минало“ на Исторически музей – Горна Оряховица бе одобрен за финансиране от Министерство на културата. Предложението ще бъде субсидирано в рамките на конкурсна сесия на министерството по Тема 2 „Дейности по представяне на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии“.
Общата стойност на проекта е 18 270 лева, като съгласно предварителните условия за кандидатстване – Министерство на културата ще финансира 75 % от сумата, а останалата част трябва да бъде осигурена от бюджета на музея.
Предвижда се с реализирането на проекта да се подобрят възможностите на Исторически музей – Горна Оряховица за представяне на културното наследство. Придобиването на подходящо експозиционно оборудване, ще улесни организирането на временни изложби, чрез които на музейните посетители ще бъдат представени атрактивни експонати със съществено значение за историята на Горна Оряховица и региона, както и гостуващи експозиции от други музеи.
Първата изложба с новото оборудване на музея ще експонира по-значимите и интересни находки от проведените през последните години редовни и спасителни археологически проучвания на средновековна крепост „Ряховец“ и средновековен некропол в източното ѝ подградие. Находките от тези проучвания не са показвани до този момент поради липсата на подходящо оборудване, а общото им представяне в изложба ще даде повече яснота за значението, историята и ролята на крепост „Ряховец“ в миналото на горнооряховски регион. Дейностите по проекта трябва да приключат до 30 март 2023 г.
Настоящият проект е четвърто предложение на горнооряховския музей, което получава финансиране от Министерство на културата през годината, след теренните археологически проучвания на Ряховец, теренните обходи в землищата на Първомайци и Долна Оряховица, и обновяването на оборудване във фондохранилището.

Информация: Исторически музей - Горна Оряховица

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени