2.8° C
Предимно облачно
toggle

Денят за почит и преклонение в Горна Оряховица завърши с тържествена заря-проверка

29 май 2023
image

С тържествена заря-проверка, която наблюдаваха десетки горнооряховчани, завърши Денят за преклонение и почит пред героите. Командващ на тържествената проверка бе майор Ивелин Тодоров. Проверката прие началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов. Представителните роти и духовият оркестър при НВУ, както и гвардейци 7 Гвардейски ученически отряд от СУ „Вичо Грънчаров“ направиха незабравимо усещането на пл. „Георги Измирлиев”. 
Официални лица на тържествената заря-проверка бяха кметът инж. Добромир Добрев, Даниел Костадинов – председател на Общинския съвет, бригаден генерал Иван Маламов, народните представители Димитър Николови Румен Христов. Сред официалните гости бе и най-успелият български професионален боксьор Кубрат Пулев. На тържествената церемония присъстваха още цялото ръководство на Община Горна Оряховица, общински съветници, делегации от побратимени градове, представители на съюзите на запасните офицери и сержанти, военноинвалидите и пострадалите от войните, гости. Съпричастни станаха и много горнооряховчани, които също отдадоха минута мълчание в памет на героите.
 
Преди тържествената проверка на воинските части, беше изпълнен и ритуалът с обкичването на паметника на Георги Измирлиев с венец от млади борци. Традицията се поставя през 30-те години на 20 век от горнооряховчанина Марин Дърлев, който се изкачва на пиедестала на паметника и поставя лавров венец от живи цветя. 
Тази година по паметника се изкачи Емил Ангелов от Спортен клуб по борба „Локомотив“ Горна Оряховица, бронзов медалист от Държавно лично първенство по борба – град Бургас, в категория юноши до 20 години. 
Пред паметника на Георги Измирлиев бяха поднесени и венци от кмета на общината инж. Добромир Добрев, от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, от бригаден генерал Иван Маламов, от народните представители Димитър Николов и Румен Христов, от Съюза на ветераните от войните, Съюз на военноинвалидите и военно пострадалите, Съюз на офицерите и сержантите от резерва, от родолюбивите и патриотични организации, политически партии. 
Слово по повод гибелта на героите от славната Априлска епопея и 147 години от обесването на Георги Измирлиев произнесе кметът инж. Добромир Добрев. 
„Учени сме да ценим саможертвата на своите деди и в това възпитаваме децата си. Така стремежът към свобода – онова пламъче, топлило сърцата и умовете във най-мрачните времена на робство – свети и днес. За да помним какво не бива да губим никога, за какво си струва да се воюва и за какво си струва да се умре“, каза в словото си инж. Добрев. 
След словото на градоначалника последва тържествената проверка на воинските части. Прозвуча химнът на Република България, след което с мощна заря над пл. „Георги Измирлиев” завърши Денят за почит и преклонение пред героите на Горна Оряховица.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени