2.8° C
Предимно облачно
toggle

Дигитален рентгенов апарат заменя над половинвековния рентген в МБАЛ в Горна Оряховица

22 декември 2021
image

В МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица бе инсталиран последно поколение директно- дигитален графичен рентгенов апарат на един от световните лидери в образната диагностика Esaote – WDM.
Модерният апарат заменя досегашния в Отделението по образна диагностика, който е на над 50 години.
„Апаратът притежава редица функции, базирани на изкуствен интелект (Artificial Intelligence), които улесняват работата, подобряват качеството и диагностичната информативност на образа и сериозно редуцират облъчването на пациентите. Софтуерът за придобиване на образи е изцяло интегриран с управлението на генератора и с настройката на механичното позициониране при различните анатомични зони и проекции“, посочват от фирмата-доставчик.
Рентеновата система е с уникален монтаж на статива на рентгеновата тръба, без необходимост от допълнителни подови или таванни релси.
Апаратът е с ергономичен дизайн, автоматично проследяване на плоскопанелния детектор от рентгеновата тръба и голям цветен сензорен екран за незабавен предварителен преглед на образа.
Средствата за новия рентген са осигурени от Община Горна Оряховица. Цената му е около 150 хил. лева, като той ще се изплаща в продължение на три години на равни вноски от по 50 хил. лв. В тазгодишния бюджет на общината бяха заложени средствата за първата вноска.
„С новия апарат пациентите ще бъдат по-бързо обслужвани, а лъченатоварването им ще е в голяма степен намалено“, обобщава д-р Галя Дачева, началник на Отделението по образна диагностика.
Новата придобивка ще влезе в експлоатация през януари догодина.
 

 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени