2.8° C
Предимно облачно
toggle

Долна Оряховица посреща гости от цялата страна за Първия национален фолклорно-кулинарен фестивал на ореха

21 август 2023
image

Долна Оряховица ще бъде домакин на Първия национален фестивал на ореха. Фолклорно-кулинарният празник се организира от НЧ „Христо Козлев-1883“, със съдействието на Община Горна Оряховица и Етнографски музей Долна Оряховица. Фестивалът на ореха е поредният кулинарен празник, който се организира в общината. С традиции след Празника на горнооряховския суджук са вече празниците на дрипавата баница във Върбица, на разсола в Първомайци, на маджуна в Стрелец, на бобената чорба в Янтра и др. Новият кулинарен фестивал има свое лого, дело на уредника на НК „Недялко Каранешев“ д-р Деница Иванова – Александрова.
Фестивалът на ореха ще се проведе на открита сцена пред читалището в Долна Оряховица на 30 септември и ще има фолклорна и кулинарна част.
Фолклорната част няма конкурсен характер. Целта е да се съхранява и развива музикалното и танцово изкуство от различните етнографски области на страната. С конкурсен характер ще бъде кулинарната част. Идеята е да се представят колкото може повече ястия и напитки, в които като съставка присъства орехът. Майсторите – кулинари ще се състезават в три раздела – основно ястие, десерт и напитки. Единственото условие е да има орехи в произведенията им. Кулинарните творби ще бъдат оценявани от финалистите от Hell’s Kitchen Светлана Илиева и Виолета Стоянова.
Съставите, участващи във фолклорния раздел ще получат грамоти за участие, а на наградените в кулинарния раздел ще бъдат връчени диплом, медали и купи.
И двете части на фестивала нямат такса за участие. Желаещите да се включат трябва да подадат заявка на e-mail: hristokozlev1883@abv.bg или на адрес Долна Оряховица, пл. „България“, НЧ „Христо Козлев-1883“ до 8 септември.
Информация, статута и заявки са публикувани на фейсбук страницата на фестивала: https://www.facebook.com/Фестивал-на-ореха-108295189007460

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени