2.8° C
Предимно облачно
toggle

Дъга с водни струи направиха за децата горнооряховските пожарникари и се забавляваха заедно на 1 юни

01 юни 2023
image

Служителите на РСПБЗН в Горна Оряховица възобновиха традицията и отново отвориха врати за децата на 1 юни. В Деня на детето малчугани и пожарникари се забавляваха заедно с различни демонстрации на пожарна техника. Служителите, в партньорство с Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при Община Горна Оряховица бяха организирали незабравим празник за децата. Малчуганите от ДГ „Бодра смяна“ пък бяха подготвили музикален поздрав за пожарникарите. Децата демонстрираха какви могат да са последствията от оставянето на електрически уред без надзор и от паленето на огън в гора. Заедно с пожарникарите те си припомниха мерките за безопасност, а група „Делфини“ подари на своите домакини изработен от тях противопожарен автомобил.
Подаръкът им веднага намери място до рисунките, включени в изложбата „С очите си видях бедата“. Експозицията е подредена в сградата на РСПБЗН, а днес заелите първите места в районния етап на едноименния Международен конкурс за детска рисунка получиха наградите си. Те са осигурени от Общината и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и бяха връчени от кмета инж. Добромир Добрев. Радвам се, че точно днес за празника на детето, слънцето така щедро грее и времето е толкова хубаво. А колкото повече детски усмивки греят, толкова по-слънчево е за всички, обърна се към малчуганите инж. Добрев. Доброто настроение с децата сподели и заместник-кметът Григор Минков.
В първа категория бях оценявани творбите на деца и ученици от всички общообразователни училища и центрове за подкрепа на личностното развитие в системата на предучилищното и училищното образование. В I възрастова група (7-10 г.) трето място спечели Михаела Миланова от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Горна Оряховица, втори е Кристиян Веселинов от СУ „Георги Измирлиев“, а първото място грабна Мира Йорданова от СУ „Максим Райкович“ в Лясковец.
При 11-13-годишните журито класира на трето място Мартина Янкова от СУ „Георги Измирлиев“, на второ – Александрина Димитрова от лясковското СУ „Максим Райкович“ и на първо Паулина Паунова от СУ „Георги Измирлиев“. При най-големите (14-18 г.), включили се в конкурса, трето и второ място са за възпитаниците на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ съответно Румяна Танева и Станислава Танева, първи е Калин Чакъров от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Поликраище.
Извънредна класация бе направена за децата от детските градини. В нея Мирела Блажева от ДГ „Щастливо детство“ е трета, втора е Гергана Костова от ДГ „Здравец“ в Първомайци, първи е Цветелин Тръвнев от ДГ „Щастливо детство“.
След церемонията по награждаването настъпи най-вълнуващата за децата част. За тях пожарникарите демонстрираха как се гаси пожар, възникнал вследствие на катастрофа, а служители на сектор „Специализирани оперативни дейности“ към Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Велико Търново им показаха как се вади заклещен в колата човек. Спасителите обясниха на малчуганите, че пътникът е бил без колан и им припомниха колко важно е използването на това обезопасително средство.
Изненадите не приключиха дотук. Пожарникар се качи в коша на автомеханична стълба и бе издигнат на 25-метрова височина. От там показа на малките гости как се гаси огън във високи сгради.
Най-голяма веселба настана, когато пожарникарите изрисуваха дъга с водни струи, с която пожарникарите пожелаха на децата да растат здрави и щастливи. Емоции имаше и когато бяха пуснати сините лампи и сирени на пожарните.
На финала децата имаха възможността да облекат истинска пожарникарска униформа и да се качат в противопожарните автомобили.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени