2.8° C
Предимно облачно
toggle

Две горнооряховски експозиции се отправят за гостуване в Международния ден на музеите

16 май 2023
image

Две изложби от популярната трилогия „Пороците“ на Исторически музей – Горна Оряховица ще бъдат част от празничната програма по повод 18 май – Международен ден на музеите.
Пътуващата експозиция „Тютюн, енфие & сие” ще осъществи първото гостуване на горнооряховска изложба в Регионален исторически музей – Пловдив. Официалното откриване ще бъде в 18 часа на 18 май в Музейния център за съвременна история на Пловдив.
„Тютюн, енфие & сие” представлява своеобразен разказ за комерсиализирането на една от човешките слабости. В експозицията са представени различните начини за употреба на тютюна – дъвчене, смъркане, пушене. Съществена част от изложбата са дарения на горнооряховчани, включително цели колекции от табакери, запалки и кибрити. Илюстративни табла показват архивни фотографии, свързани с производството и потреблението на тютюна в България, както и парадоксални реклами на порока.
Друга горнооряховска мобилна изложба ще бъде открита на 19 май от 17:00 часа в Исторически музей – Стрелча. Експозицията, посветена на алкохола, ще остане в местния музей през целия летен сезон.
         Изложбата „Алкохол & Амбалаж“ събира различни видове алкохолни бутилки, гарафи, чаши, халби и мострени етикети от началото на миналия век. Край тях своето важно място заемат сифони и шишета за сода, лимонада и други газирани придружители на алкохола. Особено красиви са няколко колекции от стъклени бутилки с различна форма и вместимост. В експозицията могат да се видят старите лимонадени шишета със закопчалка тип „кронка”. Показани са и други нестандартни методи за затваряне на бутилки. Изложбата също така включва множество черно-бели снимки и фотографии с различно „алкохолно” послание. Върху някои от тях са изобразени типично български кръчмарско-юнашки сюжети с неочакван край. Специално място в експозицията заемат дарените консумативи от фирма „Васил П. Буланов”.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени