2.8° C
Предимно облачно
toggle

Горна Оряховица отдаде почит пред паметта на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

02 юни 2023
image

Всяка година горнооряховчани, които на 2 юни идват пред паметника на Христо Ботев, за да се преклонят пред живота и делото му стават все повече. Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България бе отбелязан с тържествен ритуал. На почетен караул пред паметника на гениалния поет, публицист и борец за национална свобода застанаха военнослужещи от военно формирование 22 790. За да се поклонят пред живота и делото на Христо Ботев пред паметника му в едноименния парк дойдоха цялото ръководство на Община Горна Оряховица, общински съветници, представители на политически партии, различни организации, деца от детски градини, ученици от горнооряховски училища и много граждани.
Пред паметника на Ботев бяха поднесени венци и цветя от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от Председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, от Военно формирование 22 790, от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва; Съюза на ветераните от войните; Съюз на военноинвалидите и военно пострадалите, от патриотични организации, политически партии, обществени организации, детски и учебни заведения и граждани.
Точно в 12.00 ч. воят на сирените в Горна Оряховица се сля с този на сирените от цялата страна и така бе отдадена почит на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.
Всяка година на този ден идва и 93-годишната вече Мария Милева. И този път тя не изневери на традицията си да отдаде своята почит и признателност към Ботев, рецитирайки стихове за героя. Възрастната жена получи аплодисменти от присъстващите, а младо момиче спонтанно й подари цвете. Своето уважение към 93-годишната жена изрази и кметът инж. Добромир Добрев.
Тази година стихове пред паметника прозвучаха и в изпълнение на Елена Славева от Клуба на пенсионера „Филип Тотю войвода“.
 
Първото отбелязване на деня на Ботев в Горна Оряховица става през 1887 година. За първи път тържествено е споменато горнооряховското участие в четата на славния воевода. В запазения летопис на Ботевата чета са записани имената на четирима горнооряховчани – Атанас Чартазанов, Атанас Димитров и Янко Боянов. Четвъртият, Сидер Грънчаров не успява да тръгне с войводата. Натоварен с трудната мисия да снабди участниците с допълнително оръжие, той не успява да пристигне в уречения ден за заминаване. Закупените пушки предава на четата на Филип Тотю и тръгва с нея. Достига до Врачанския балкан, но загива при битка под връх Мургаш.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени