2.8° C
Предимно облачно
toggle

Горна Оряховица ще празнува на 29 май

13 май 2021
image

Макар и в по-малък мащаб, Горна Оряховица ще празнува на 29 май. Миналата година, заради извънредното положение, всички празнични прояви бяха отложени.
В празничния ден от 16.00 ч. на сцената на пл. „Георги Измирлиев“ ще започне танцовият спектакъл на Балетна школа „Грация“. В 17.00 ч. в Зала 1 на Общината започва тържествената сесия, на която ще бъдат връчени отличията за „Почетен гражданин“ и за принос в различните сфери. Заседанието ще бъде предавано онлайн на видеостена на сцената на пл. „Георги Измирлиев“.
След сесията, пред сградата на Общината ще бъде издигнато знамето на Горна Оряховица, а кметът инж. Добромир Добрев ще поздрави всички жители и гости на града.
Около 19.00 ч. ще започне празничната програма, в която ще вземат участие местни таланти, група „Конкурент“, Ицо Хазарта и Георги Христов.
По традиция празничният ден ще завърши със светлинно-музикален спектакъл.
По традиция 28 май е Ден за почит и преклонение пред героите на Горна Оряховица. Акцент в честването тази година ще бъде 145-та годишнина от обесването на Георги Измирлиев – помощник апостол на Първи революционен окръг и един от символите на града. Обесен е на 28 май 1876 г. в центъра на Горна Оряховица. На същото място на 18 октомври 1891 година е положен основният камък на паметника на Георги Измирлиев. Паметникът е дело на скулптора Марин Василев. През 1893 е построен пиедестал на паметника, а през 1909 година е направен бюстът. Паметникът е тържествено осветен на 6 септември 1910 г. През 2000 година Георги Измирлиев е обявен посмъртно за почетен гражданин на Горна Оряховица.
Ритуалът пред паметника на 28 май ще започне от 10.30 ч.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени