2.8° C
Предимно облачно
toggle

Горнооряховчани отбелязаха 174-та годишнина от рождението на Христо Ботев

06 януари 2022
image

С тържествен ритуал в Горна Оряховица бе отбелязана 174-та годишнина от рождението на Христо Ботев. На почетен караул пред паметника на гениалния поет, публицист и борец за национална свобода застана почетна рота военнослужещи от военно формирование 22 790. За да се поклонят пред живота и делото на Христо Ботев пред паметника му в едноименния парк дойдоха цялото ръководство на Община Горна Оряховица, общински съветници, представители на политически партии, различни организации, деца от детски градини, ученици от горнооряховски училища и граждани.
В знак на почит и преклонение пред живота и делото на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя от името на народния представител Димитър Николов, от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, от военно формирование 22 790, от местните патриотични организации, от политически партии, детски и учебни заведения и граждани.
 
 На 17 май 1876 г. слизането на 200-та български четници на Христо Ботев край Козлодуй, предизвиква най-силната реакция сред Великите сили към поробена България. Отзвукът за действието на четата в европейския печат е равен на отзвука от всички останали бунтове по време на Априлското въстание взети заедно. Трима от участниците в четата на Ботев, са били от Горна Оряховица. Това са Атанас Димитров, Атанас Чартазанов и Янко Сидеров.
 
Христо Ботев ни е завещал своите гениални произведения: „Майце си”, „Борба”, „На прощаване”, „Хаджи Димитър”, „В механата”, „Моята молитва”, „До моето първо либе” и др., които са образец в българската литература и се нареждат до класическите произведения на европейските поети от онова време.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени