2.8° C
Предимно облачно
toggle

Гурме вариант на първомайски разсол представи младият готвач Ивайло Гасеров на кулинарния празник в Първомайци

08 май 2023
image

Вкусни гозби имаха възможността да опитат и тази година гостите на Празника на първомайския разсол.
Местни готвачи показаха кулинарни умения в приготвянето на традиционното за селото ястие. Празникът бе организиран от кметство Първомайци.
Кулинарният хепънинг започна сутринта с приготвяне на гозбите и по обед над площада в селото се носеха апетитни ухания. И докато местните майсторки приготвяха разсола по традиционния начин, младият кулинар Ивайло Гасеров, който също е от Първомайци, направи гурме вариант на ястието. Благодаря за поканата на кмета Ясен Янков да участвам в празника и да направя нещо по-нетрадиционно. Така ще докажем, че и в приготвянето на традиционни гозби има място новата модерна българска кухня, сподели Ивайло Гасеров. Агнешкия разсол, структуриран по по-необичаен начин, младият кулинар гарнира със задушен праз, билкова майонеза, тарталета с агнешки дроб, приготвен с масло, черен чесън и трюфели. Като гарнитура още той добави чипс, приготвен от кръвта на агнето, както и микрорастения, маринован лук в домашен балсамов оцет от смокиня, олио от копър и зелен лук и люто олио от чили. Разбира се гостите на празника имаха възможността както да видят приготвянето на гурме гозбата, така и след това да я опитат, а и да разговарят с младия кулинар.
Разсолът е традиционно ястие за Първомайци и се приготвя от агнешко месо. Готви се почти във всяка къща за сбора на селото, който се чества на Спасовден. Разбира се, за да се получи ястието, месото трябва да е хубаво. То се разделя на порции, слага се в тава и се залива със сос от запържено брашно и червен пипер, разредено с малко бульон. Добавя се дафинов лист, магданоз, черен пипер, олио и ястието се слага във фурната да се пече. Лесно е и е много вкусно, разказаха местните кулинарки.
Освен първомайски разсол, гостите на празника имаха възможността да опитат още различни сладкиши, кексчета, мъфини и др, приготвени от Клуба на пенсионера в Първомайци, колектива на ДГ „Здравец“ в селото, самодейците от местното читалище и гостите от  Правда и Крушето.
На гостите бе раздадена и близо 100 литра агнешка чорба.
Кулинарният празник премина на фона на изпълненията на местни и гостуващи самодейци. Докато гозбите къкреха на печките, а гостите опитваха от кулинарните изкушения, фолклорни групи се надпяваха и надиграваха на импровизираната сцена пред читалището.
Празничното настроение с домакините споделиха народният представител Димитър Николов, кметът на Общината инж. Добромир Добрев, председателят на Общинския свет Даниел Костадинов, заместник-кметовете Григор Минков и Деница Коева, общински съветници и кметове на населени места от общината.
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени