2.8° C
Предимно облачно
toggle

Икона на Св. Николай получи от зам. кмета Петя Иванова 100-годишният Никола Николов на рождения си ден

26 януари 2024
image

Осветена икона на Св. Николай получи от заместник-кмета Петя Иванова 100-годишният Никола Николов от Горна Оряховица. Бъдете здрав и нека Св. Николай ви закриля, както го е правил през всичките тези години. И да се видим отново на 110-та ви годишнина, пожела на юбиляря Петя Иванова. Заместник-кметът връчи и поздравителен адрес от името на кмета на Общината Николай Рашков. „Достоен за почит и уважение е фактът, че Вие сте преминал през изпитанията на цял един век. Съхранете бодростта и силата на духа си, за да предавате мъдростта, натрупана през годините на идните поколения“, пожелава на своя съименник кметът Николай Рашков.
За своята 100-годишнина Никола Николов получи медал и поздравителен адрес от министъра на отбраната Тодор Тагарев. Рожденикът получи медал и от Централното управление на Съюза на ветераните от войните на България – София и поздравителен адрес от председателя на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов. Медалите бяха връчени от Атанас Величков – областен председател на СВВБ – Велико Търново, който поднесе и поздравителен адрес. Началникът на Военно окръжие Велико Търново подполковник Веселин Тинков също уважи юбиляря с подарък и поздравителен адрес.
Емоционални поздрави и подаръци на рожденика връчиха и председателят на Общинския съвет на Съюза на ветераните от войните инж. Донка Дончева и инж. Павлинка Николова.
Никола Николов е роден на 26 януари 1923 г. в с. Водно, Стражишко, но от 16-годишна възраст живее в Горна Оряховица. Като част от Българската армия, по време на Втората световна война участва в сраженията при Косовска Митровица. Служил е в Самоковската бронирана танкова бригада на много трудната и отговорна мисия – разузнавач. След войната остава в редовете на Българската армия. Работил е в търновското висше военно училище, понастоящем Национален военен университет и в Средно сержантско военно училище в Горна Оряховица, където през 1975 г. се пенсионира. Член е на Съюза на ветераните от войните. Винаги по поводи и на празници поднася цветя пред Паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани и отдава своята почит и признателност към тях, разказа инж. Павлинка Николова.
100-годишният Никола Николов има син и дъщеря, 5 внуци и 4 правнуци. За рождения ден семейството му беше организирало мило тържество, с което да засвидетелства своето уважение.
Липсата на бездействие е гаранция за дълголетие. Дали ще учиш, пишеш, четеш, ще работиш физически труд или ще спортуваш, важното е да не бездействаш, споделя столетникът. И пожелава на младите да се уважават един други, да живеят без злоба и с обич към хората.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени