2.8° C
Предимно облачно
toggle

Инж. Добромир Добрев: 6 септември е пример, че когато се стремим към една обща цел и обединим усилия – тя може да бъде постигната

06 септември 2022
image

Уважаеми съграждани,
 
Днес отбелязваме 137 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Този безпрецедентен акт нарушава установилото се в Европа 70-годишно статукво, че всички политически промени на Балканите ще се решават само с консенсус между Великите сили.
Всички знаем, че Берлинският договор от 1878 година разделя нашата родина на части – една автономна – Княжество България, втора васална на султана – Източна Румелия, а всички останали брутално откъснати от новоосвободеното отечество. За българския политически елит е ясно, че за обединението на всички тях се иска солидна финансова, вътрешна и външнополитическа подготовка.
Само 7 години след Освобождението си България не разполага с такъв ресурс. Но има в изобилие нещо друго – политическа дързост и себеотрицание! Българското Съединение е факт, защото правителството, князът и народът ни се сплотяват в името на една кауза – българите от двете страни на Балкана да не бъдат делени с държавна граница, да бъдат свободни!
България знае, че Великите сили няма да приемат Съединението току-така, и се готви да го защити с оръжие. След като Сърбия ни напада, във военната история остава още един изключителен факт – само за 14 дни западните ни съседи са не просто победени, но и обърнати в бягство от героичния български войник!
Нашата Горна Оряховица също има своето участие в тези исторически дела. Непосредствено преди Съединението войниците, водени от майор Данаил Николаев, се заклеват под Горнооряховското бойно знаме, развято за пръв път от нашите въстаници през Априлската епопея.
Днес, 137 години по-късно, 6 септември е празник. Празник и пример за нас, че когато се стремим към една обща цел и обединим усилия за постигането ѝ, колкото и трудна, дори невъзможна да ни изглежда в началото – тя може да бъде постигната!
 
Честито Съединение, българи!
 
Инж. Добромир Добрев
Кмет на Община Горна Оряховица

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени