2.8° C
Предимно облачно
toggle

Инж. Добромир Добрев: Нека бъдем благодарни за великия дар, даден ни чрез светите братя Кирил и Методий

24 май 2023
image

Уважаеми творци и дейци на българската наука и култура,
         Уважаеми госпожи и господа,
         Скъпи деца и ученици,
 
         . . „И Константин Кирил Философ, заедно със своя брат Методий създаде първата славянска азбука – глаголицата, която беше дадена отгоре. И първата буква беше наречена „Аз“. И в превод от прабългарски означава ПАМЕТ!“. . .
         Нека всички помним и бъдем благодарни за великия дар, който ни е даден чрез светите братя Кирил и Методий и техните ученици. Нашата писменост е с божествен произход, а нашият народ е благословен.     
         Днес отдаваме дължимото и на първия български цар за приемането и утвърждаването на кирилската азбука на Свети Климент Охридски, която и досега се ползва от славянските народи. Покръстителят – княз Борис I – Михаил, владетелят, който е прозрял – от два хоровода, български и славянски, от две огнени клади, от два олтара да ги християнизира под един трон. Възможността да създаваме културата и науката си, чрез златните кирилски букви, ни е извела горди и просветени в много трудни и тъмни моменти от нашата история.
         Честит празник и хвала Вам учители, просветители, библиотекари, музейни, читалищни дейци, художници, журналисти, творци на българската наука и култура!
         От сърце Ви поздравявам с най-светлия и неповторимо български празник 24 май - олтар на свещената азбука, словото, изкуството и културата! Празник - поклон пред нетленното дело на светите братя Кирил и Методий, създали и завещали ни свещените български букви, с които вече 11 века пишем историята на българския дух - една безсмъртна вселена от слово, мъдрост и красота!
         Бъдете здрави и силни духом, опирайте се на постигнатото и мечтайте със замах!          Вярвайте в себе си и бъдещето на децата си!
         Убеден съм, че трябва да извървим дълъг и много трънлив път към себепознатието - кои сме, какво носим от дълбините на Времето, каква е мисията на нашия талантлив и мъдър народ.
         „Мой български език, чудесен – благословен и жив бъди!”
         Честит празник! 
 
инж. Добромир Добрев                                  
Кмет на Община Горна Оряховица                                                    
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени