2.8° C
Предимно облачно
toggle

Инж. Добромир Добрев: Независимостта е знак за вярата в собствените сили на нашия народ и на всеки българин

22 септември 2022
image

Уважаеми съграждани,
 
На този ден отбелязваме 114 години от обявяването на Българската независимост.
Ако за обединяването на Княжество България и Източна Румелия трябва да минат 7 години след Освобождението ни, то за обявяване на нашата независимост са нужни тридесет. Но на 22 септември 1908 година сред свободните държави на стария континент отново изгрява България – една от най-древните и най-страдалите сред тях!
Недалеч от тук, в съседно Търново, е прочетен специален манифест от княз Фердинанд I – в него нашата родина е обявена за независима!
С този политически акт страната ни дръзва да оспори за втори път правилата, наложени от договора в Берлин през 1878 година. За разлика от Съединението, провъзгласяването на независимостта ни е плод на сериозен дипломатически труд. България е напълно готова за тази крачка. За трите си десетилетия свобода нашите политици и целият български народ успяват да превърнат родината в сериозен икономически, културен и транспортен фактор на Балканите. Вече никой от съседите ни не смее да заплашва с война!
За всички е ясно, че най-засегна от промяната ще е Османската империя. За да бъде демонстрирана нашата готовност да защитим независимостта си, българската армия е мобилизирана и готова за военен сблъсък. До такъв не се стига и с посредничеството на Великите сили голямата мечта започва да се сбъдва. Правим една от най-големите крачки към това – все повече българи да бъдат свободни и независими в пределите на родината!
Повече от век е минал след онзи паметен 22 септември, но огромният политически успех постигнат тогава ме изпълва с гордост. И днес независимостта не е дума, лишена от конкретен смисъл. Тя е знак за вярата в собствените сили на нашия народ, на нашия град, на всеки българин! Във всяка възможност, която създаваме и която успяваме да реализираме въпреки трудностите, се крие самочувствието на свободния човек!
 
Честит Ден на независимостта, горнооряховчани!
 
Инж. Добромир Добрев
Кмет на Община Горна Оряховица

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени