2.8° C
Предимно облачно
toggle

Историкът Елза Гарабетян е новият почетен гражданин на Горна Оряховица

29 май 2024
image

Историкът Елза Хайк Гарабетян е почетният гражданин на Горна Оряховица тази година. Тя бе удостоена със званието по решение на Общинския съвет. Наградата връчи кметът Николай Рашков, по време на тържествената сесия в празничния за Горна Оряховица 29 май.
Новият почетен гражданин Елза Гарабетян е родена в Горна Оряховица. Повече от 30 години е била уредник, а в периода 2011-2013 г. – и директор на Историческия музей в града.
Научните ѝ интереси са насочени към проучване и популяризиране на неизследвани страни от историята на Горна Оряховица. Те са публикувани в научни сборници като „Възрожденска Оряховица“ от 1995 г. и „Титани на една епоха“ от 1996 г. Автор е и на множество исторически публикации в периодичния печат. Дълги години е отдадена и на проучвания за един от основните поминъци на горнооряховчани - производството на суджук и сухи колбаси. Резултат от дейността ѝ е излязлата през 2002 г. първа книга „Горнооряховски суджук“. Поради предизвикан голям интерес, авторката допълва и обогатява книгата си във второ издание.
Изследванията на Елза Гарабетян имат сериозен принос в процедурата за вписване на „Горнооряховски суджук“ като първото българско защитено географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания, съгласно европейската политика на качество.
Сериозен научен интерес у нея поражда и изследването на историята, дейността на шестте религиозни църкви в региона и манастира „Св. Пророк Илия“. На тях посвещава книгата си „Горнооряховски православни храмове“. Задълбочено проучване върху историята представя и в книгата „Горнооряховското бойно знаме“. Знаме, шито за горнооряховските въстаници от Елена Грънчарова и нейните сподвижнички.        
През 2012 година Елза Гарабетян е сред учредителите на Инициативен комитет „Памет за Елена Грънчарова” и една от инициаторите за изграждане на паметен знак на Спасителката на Горна Оряховица, в парк „Никола Петров“.
Новият почетен гражданин на Горна Оряховица има изключителни заслуги и принос за съхраняване паметта на града.
„Тази награда е знак за мен, че моят дългогодишен труд не е отишъл напразно. Тази награда ще ми помогне и да завърша това, над което работя след пенсионирането ми, а именно историята на горнооряховските генерали, воювали за националното обединение“, каза след като получи наградата си новият почетен гражданин Елза Гарабетян.
Още осем награди бяха присъдени на личности с принос за Горна Оряховица и общината.
За заслугите си в областта на икономиката отличието получи собственикът на фирма „Елит” Георги Песаров.
Наградите в образованието са две – за директора на ДГ „Здравец” в Първомайци Елеонора Иларионова и за Надежда Георгиева, учителят, възродил ателието по керамика в СУ „Вичо Грънчаров”.
Също две са и отличията в сферата на културата, като и двете отиват в СУ „Георги Измирлиев”.  Наградени са учителят Йорданка Кушева, която не престава да вдъхновява младите, а творчеството си пренесе и на театралната сцена, както и библиотекарят на училището Даниела Данкова.
За принос в сферата на социалните дейности наградата получи директорът на Дирекция „Социално подпомагане” Боряна Кирилова.
Наградата за принос към здравеопазването е за директора на Детското отделение на МБАЛ „Св. Иван Рилски” д-р Елена Зарева–Гонгалова.
За принос към спорта наградата получи ориентировачът, лекоатлет, организатор на спортни събития, а вече и преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” Иван Сираков.
Заседанието на Общинския съвет, председателствано от Огнян Стоянов започна подобаващо тържествено с химните на България и Европа в изпълнение на хор „Славянско единство“ с диригент маестро Донка Копринкова. Празника на Горна Оряховица уважиха официални гости от съседни общини, побратимени градове, институции.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени