2.8° C
Предимно облачно
toggle

Изложба в Исторически музей – Горна Оряховица връща спомена за катастрофалното земетресение от 1913 г.

23 май 2023
image

На 1 юни (четвъртък), от 17.30 часа, в Исторически музей – Горна Оряховица ще бъде открита изложбата „Разруха по Рихтер“. Временната експозиция е посветена на 110-годишнината от унищожителния земетръс с епицентър Горна Оряховица през 1913 г. Изложбата е организирана в партньорство между музеите на Горна Оряховица и Стрелча.
На същата дата – 1 юни 1913 г. – в 11:34 часа градът ни се оказва епицентър на ужасяващо бедствие – земетресение, което в значителна степен разрушава Горна Оряховица и околните населени места. В периода от 1 до 13 юни на територията на града са регистрирани общо 79 труса, в резултат на които е унищожен близо 90 % от сградния фонд. Последствията от злощастното събитие са запечатани в стотици стари снимки и пощенски картички, съхранени в архивите на Исторически музей – Горна Оряховица. С тяхна помощ музеят ще представи разтърсващ разказ за едни от най-тежките години в историята на града.
В съвместната експозиция посетителите ще могат да видят и гостуващата изложба „Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката” на Исторически музей – Стрелча. Тя е посветена на един от основоположниците на метеорологията, сеизмологията и климатологията в България. Д-р Стайков прави значително изследване на Горнооряховското земетресение през 1913 г. с изключителен анализ на данните от засегнатите райони. С резултатите от своята работа д-р Стайко Стайков полага основите на инструменталното определяне на земетресенията с инсталирането на първия сеизмограф у нас. Изложбата на музейните специалисти от Стрелча проследява живота и научния принос на д-р Стайко Стайков и неговата трагична съдба.
Със събраните материали Исторически музей – Горна Оряховица подготвя и специален филм за своята фейсбук поредица „Пазители на времето“, който ще бъде посветен на катастрофалното земетресение от 1913 г.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени