2.8° C
Предимно облачно
toggle

На 5 септември ще се състои последната от поредицата Забавни съботи в Етнографския музей в Долна Оряховица

03 септември 2020
image

При последната за тази година съботна среща, която щастливо съвпада с Празника на Долна Оряховица, отново ще имате възможност да творите с ръцете и сърцето си. Този път ще пътувате много назад във времето – преди повече от 8 000 години, когато човек е опитомил глината. А според легендите дори „Господ е бил грънчар” – та нали направил хората от пръст и им вдъхнал своя дух!
Водач в съботното пътешествие ще е грънчарят Валентин Димитров. Еленският майстор работи с глината повече от 40 години. Завършил е училището по занаяти в Троян, след което се е върнал в родния си град. Преподавал е грънчарство в арт-център в Торонто, Канада. Сега води курсове по грънчарство и сграфито керамика в ателието си в Елена, изработва грънчарски колела и пещи. Участва в много национални и международни фестивали. „Глината е великолепен материал, тя наистина може да върне хората от света на виртуалното в измеренията на реалното”, казва Майсторът и прави така, че все повече хора да искат да се докоснат до глината и до грънчарското колело, а занаятът да се опознава, оценява и заобичва.
Разбира се, експозициите пак ще оживеят с вас и за вас. А ако ви остане време можете да нарисувате още нещо за изложбата „Нашият музей през вашия поглед”, която вече е неделима част от Етнографския музей Долна Оряховица.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени