2.8° C
Предимно облачно
toggle

На 7 септември започва кампанията по преброяване на населението и жилищния фонд

03 септември 2021
image

От 7 септември до 3 октомври ще се проведе 18-ото поред преброяване на населението и жилищния фонд в Република България. То ще премине на два етапа: електронно и чрез посещения на преброители в домакинствата.
Електронното преброяване ще се осъществява чрез попълване на преброителна карта онлайн на адрес: www.census2021.bg. То ще започне в 00:00 ч. на 7 септември и ще продължи до 24:00 ч. на 17 септември. По този начин всеки човек, който живее на територията на страната ще може да преброи себе си и семейството си, като за целта са необходими компютър/таблет/мобилен телефон, ЕГН, валидна електронна поща и български документ за самоличност.
Вторият етап на преброяването ще се извърши от 08:00 ч. на 18 септември и ще продължи до 20:00 ч. на 3 октомври. При посещение на преброител в домакинствата, той ще задава въпросите от преброителната карта и ще записва отговорите.
Предвид удължаване на епидемичната обстановка в страната до 30 ноември, от НСИ препоръчват на гражданите да се преброят онлайн. В случай, че нямат такава възможност, важно е да ес знае, че при посещение на домакинството от преброител, ще се спазват всички въведени противоепидемични мерки, които са в съответствие с дадените от Министерството на здравеопазването указания. Разработена е и процедура за преброяване на лица, поставени под задължителна карантина или изолация.
Преброяването на населението и жилищния фонд е част от дейността на Националната статистическа система и Европейската статистическа система, осигурява надеждна и изчерпателна информация за броя и характеристиките на населението и жилищния фонд на страната към определен момент, но резултатите от него се използват през целия период до следващото преброяване.
Преброяването е източник на информация по определени социални, демографски и икономически признаци на ниско териториално ниво, както и за различни подгрупи от населението. То е единственият изчерпателен източник на данни за домакинствата и семействата в страната.
Получените от преброяването данни ще бъдат основа за вземане на информирани управленски решения, разработване на стратегии и конкретни национални и регионални секторни политики от централните и местните органи на управление в страната.
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени