2.8° C
Предимно облачно
toggle

Община Горна Оряховица подаде 41 проекта по новата програма за енергийна ефективност

03 юни 2023
image

Община Горна Оряховица подаде 41 проекта за участие в програмата за енергийно обновяване на жилищния фонд. Те са на обща стойност 66 598 699 лева. Проектите вече са регистрирани в системата и очакват класацията, която ще направи специална комисия, назначена от министъра на регионалното развитие.
Срокът за подаване на проектите беше до 17 часа на 31 май, но заради сривове в системата за електронно кандидатстване МРРБ го удължи с 24 часа. Сдруженията подадоха своите документи в Общината до 10 май, след това общинските служители провериха, изготвиха количествено-стойностна сметка и окомплектоваха всеки проект. Въпреки кратките срокове и огромния обем работа, всички горнооряховски проекти вече са входирани в ИСУН. Към 12 часа на 1 юни в системата са регистрирани общо 3061 проекта от цялата страна на обща стойност почти 4 милиарда лева.
Благодаря за активността на всички горнооряховчани, които успяха да създадат сдружения и да постигнат разбирателство за участие в програмата. Благодаря и на служителите на общинска администрация, които имаха много кратки срокове и работиха в празничните за Горна Оряховица дни, за да бъдат проверени и комплектовани всички документи и да бъдат изпратени навреме, коментира кметът инж. Добромир Добрев.
Сумата на подадените проекти и на национално ниво, и на общинско е много над зададения лимит. Общият размер на средствата за тази процедура  (за Етап 1) е в размер на близо 1,13 млрд. лева. Общини като Горна Оряховица могат да получат до 30 милиона лева, които обаче не са гарантирани.
Общият размер на сумата, необходима за санирането на всички сгради, е по-голям от предвидения за общини като Горна Оряховица ресурс, но ще направим всичко възможно да привлечем повече средства. Тази програма е важна за хората, тъй като директно повишава условията им на живот. Важна е и за града, който придобива по-добра визия със санираните блокове, коментира още инж. Добрев.
Предстои МРРБ да назначи комисия, която ще оцени проектите. Всички тези над 3060 блока ще бъдат подредени в една класация, а след това ще има групиране и по общини. Методиката за оценяване е предварително публикувана.
Очаква се резултати да има не по-рано от края на септември, началото на октомври. Комисията има три месеца за разглеждане на всички проекти. Възможно е да бъдат открити грешки, които сдруженията трябва да коригират в 7-дневен срок.
 
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени